Hlavní obsah

Poslanci hájí návrh o odtahu vozidel. Ptákovina a bouře ve sklenici vody, říkají

– Praha
Novinky, Václav Lang

Poslanci se hájí, že pozměňovací návrh, který má jejich vozidla ubránit před odtahy, nebyl šitý jim na míru a jedná se jen o mediální bublinu. František Laudát (TOP 09), který návrh předložil na popud sněmovních legislativců, dokonce řekl, že kdyby tušil, jaká se kolem toho strhne diskuse, přenechal by tento úkol někomu jinému.

Foto: Petr Horník, Právo

„Kdybych věděl, že novináři nemají o čem jiným psát, tak bych se na to vykašlal, ať si to tam dá někdo jiný,“ reagoval František Laudát (TOP 09).

Článek

Předseda hospodářského výboru, který ve čtvrtek jednohlasně přijal pozměňovací návrh novely o provozu na pozemních komunikacích, Ivan Pilný (ANO), návrh hájí a odmítá, že by šlo o záležitost šitou na míru zákonodárcům.

„Úprava se nevztahuje jen na vozidla poslanců a senátorů, jak bylo uvedeno. Už v minulosti bylo odtahováno třeba auto lékaře, které bylo náležitě označeno. Týká se to i policistů ve výkonu služby. Ten zákon není šit na míru poslancům a senátorům. Určuje vozidla, která mají toto právo. Výčet je daleko širší,“ řekl Novinkám.

Hlavním smyslem pozměňovacího návrhu je podle něj řešení současného stavu, kdy například vozidla ozbrojených sil, zdravotníků, požárníků či „osob požívajících výsad a imunit“ není sice možné znehybnit (dát jim botičku), ale mohou být odtažena.

V pozměňovacím návrhu přijatém výborem se nicméně hovoří pouze o vozidlech osob „požívajících výsad a imunit podle zákona nebo mezinárodních smluv, jimiž je Česká republika vázána”. Do tohoto vymezení vozidla záchranářů, hasičů nebo policie nespadají.

Laudát: Nebudu se vyjadřovat k ptákovinám

„Je kolem toho zbytečný poprask, není mi známo, že by poslanci a senátoři tohle zneužívali a zabírali místo někde na modrých zónách,“ dodal Pilný. „Připadá mi to jako bouře ve sklenici vody.“

Poslanec František Laudát (TOP 09) se odmítl k tématu šířeji vyjádřit. „Fakt se k tomu nebudu vyjadřovat, k takovým ptákovinám,“ řekl Novinkám. „Aparát Sněmovny se snaží řešit nějaký naprosto bagatelní problém a poslanci odhlasovali, že to pustili do čtení, tam o tom bude diskuse a teď k tomu nechci vůbec nic říkat,“ dodal.

Pozměňovací návrh vypracovával legislativní odbor Sněmovny a Laudát ho jen jako člen výboru předložil. „Kdybych věděl, že novináři nemají o čem jiným psát, tak bych se na to vykašlal, ať si to tam dá někdo jiný,“ reagoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám