Hlavní obsah

Poslanci dali šanci na obnovení proplácení prvních tří dnů nemocenské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci ve středu poslali do druhého čtení návrh ČSSD, kterým by se obnovilo proplácení prvních tří dnů nemocenské. Návrh zamítnout novelu zákoníku práce již v prvním čtení neprošel.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a místopředsedové Vojtěch Filip (KSČM) a Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

Zrušení tzv. karenční doby si sociální demokraté stanovili jako jednu z podmínek vládní spolupráce s hnutím ANO. Návrh počítá s tím, že od poloviny příštího roku by nemocní mohli dostávat 60 procent platu, přičemž náklady by platil zaměstnavatel. O 0,2procentního bodu se mají snížit i odvody zaměstnavatelů i OSVČ na nemocenské pojištění.

Nyní nedostávají první tři dny nemocní zaměstnanci nic a od 4. do 14. dne jim zaměstnavatel vyplácí 60 procent platu. Následně přebírá vyplácení nemocenské stát.

O zamítnutí usilovala ODS, kterou podpořila a i TOP 09 a někteří lidovci. Pro zamítnutí hlasoval též jeden z poslanců hnutí ANO.

Zavedení karenční doby prosadil v minulosti kabinet premiéra Mirka Topolánka (ODS) mimo jiné kvůli zneužívání nemocenské.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám