Hlavní obsah

Vyšší rodičovská nejistá. Poslanci se k ní kvůli hádkám o daně zase nedostali

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Sněmovna se ve středu opět mimořádně sešla kvůli vládnímu daňovému balíčku a zvýšení rodičovského příspěvku. Poslanci o předloze, která zvyšuje daně na alkohol, tabák a hazard, diskutovali už několikrát, ale bez výsledku. Pokračovat budou v pátek.

Záznam: Jednání sněmovnyVideo: Novinky.cz/ psp.cz

 
Článek

Poslanci sice ve středu diskutovali pět hodin, k hlasování se ale opět nedostali. Opozice si nachystala několikahodinové projevy.

Pravice kritizuje vládu především za to, že chce v rámci daňového balíčku zdanit technické rezervy pojišťovnám nebo navýšit o tisíc korun poplatek za vklad do katastru nemovitostí.

ODS se pustila do Schillerové: Pouhá úřednice plnící Babišovy pokyny

Domácí

V devět hodin ráno si vzal slovo šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který pokračoval v projevu z minulého pátku. Zkritizoval, že vláda chce snížit uznatelnost technických rezerv pojišťoven. Podle Stanjury to je projídání budoucnosti.

„Jsou to peníze klientů, které jsou připraveny k plnění, pokud dojde ke zhoršení zdravotního stavu nebo nedej bože k úmrtí,” varoval Stanjura. Jeho proslov trval přes dvě a půl hodiny.

„Obdivuji, že to vydržel takhle dlouho,” glosoval projev poslanec Patrik Nacher (za ANO).

Vládní koalice a KSČM odmítly jednat o rodičovské

Ihned poté, co Stanjura odešel od řečnického pultíku, vystoupil předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Řekl, že když Stanjura žádá dlouhou diskusi, navrhuje, aby Sněmovna jednala o novele zákona i po 19. hodině.

Stanjura jménem ODS, hnutí STAN, KDU-ČSL, Pirátů a TOP 09 Faltýnkův návrh vetoval. „To by mělo stačit,“ glosoval Stanjura. Jednací řád Sněmovny říká, že jednání schůze se neprodlouží, pokud jsou alespoň dva poslanecké kluby proti tomuto návrhu. Poslanci by tak měli jednat do 14. hodiny odpoledne.

Pirát Mikuláš Ferjenčík navrhl, aby Sněmovna přerušila jednání o daňovém balíčku a schválila vyšší rodičovskou. „Nepovažuji za vhodné, aby rodičové malých dětí museli čekat, až schválíme zvýšení daní,“ řekl Ferjenčík. Jeho návrh však neprošel, proti byla vládní koalice ANO a ČSSD a komunisté.

Zákonodárci se poté přeli skrze faktické poznámky, dlouhý projev si připravil i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, který v něm bude pokračovat zřejmě v pátek o půl jedenácté.

Zvýšení rodičovské v ohrožení. Vláda si bere děti jako rukojmí, hřímá opozice

Domácí

Poslanci v pátek řeší zákon, kterým se zvyšuje daňové zatížení například alkoholu nebo cigaret.

V případě lihu navrhlo ministerstvo financí zvýšení z 57 korun na 64,50 koruny na půllitru 40procentního alkoholu.

Spotřební daň z cigaret se má podle návrhu zvýšit z 27 procent na 30 procent u procentní části a z 1,46 koruny na 1,61 koruny na kus u pevné části sazby. Krabička by tak mohla zdražit až o 13 korun.

Sněmovna by měla také schvalovat navýšení rodičovského příspěvku z 220 tisíc na 300 tisíc. Vláda vyšší rodičovskou svázala právě se schválením daňového balíčku, podle opozice si kabinet bere rodiče jako rukojmí.

Reklama

Výběr článků

Načítám