Hlavní obsah

Poslance čeká rozhodování o zákazu kouření, šanci mají kuřárny

Novinky, zpe
Praha

Sněmovna bude v závěrečném čtení jednat o tom, jestli bude, nebo nebude možné zapálit si v restauracích. Debata bude zřejmě dlouhá. Poslanci totiž k protikuřáckému zákonu navrhli přes dvě stovky pozměňovacích návrhů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ani sám ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) nedokázal odhadnout, jestli se zákon stihne schválit během středy. Normy ve třetím čtení může totiž Sněmovna schvalovat pouze do 14 hodiny.

„Sešlo se tolik pozměňovacích návrhů, že nedokážu odhadnout, zda to stihneme,“ podotkl ministr.

Zákonodárci například navrhují výjimku pro elektronické cigarety. Zákaz by se také nemusel týkat zahrádek restaurací.

Kuřárny bez jídla

Někteří zase přišli s tím, že v hospodách by mohly vzniknout takzvané kuřárny. Zabránit by měly tomu, aby lidé nechodili kouřit ven na ulici a nerušili ty, kteří bydlí poblíž restaurace.

Podle návrhu poslance Marka Bendy (ODS) by taková kuřárna měla být stavebně oddělená a nesmělo by se v ní podávat jídlo. Nesměla by navíc zaujímat více než 25 procent z celkové podlahové plochy provozovny.

I přesto, že zdravotnický výbor se vznikem kuřáren nesouhlasí, ministr Němeček připustil, že taková varianta by mohla projít. „Moje stanovisko k tomuto návrhu bude neutrální, ale dokážu si představit, že projde. Takový princip bych ještě překousl,“ komentoval.

V Česku kouří 30 procent dospělých. Alespoň jednou týdně si zapálí 28 procent patnáctiletých dívek a 22 procent stejně starých chlapců. Až polovina dětí dýchá doma tabákový kouř. Zdroj: ČTK

Anketa

Kouříte?
ano
22,4 %
ne, ale dřív jsem kouřil/a
31,8 %
nikdy jsem nekouřil/a
45,8 %
Celkem hlasovalo 5309 čtenářů.

Související témata:

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Foto: Právo

Marek Benda je dosud poslancem ODS. Na pražské kandidátce pro předčasné říjnové volby mu patřila nevolitelná pozice. Nebude-li se měnit, jeden ze služebně nejstraších poslanců Sněmovnu příští rok opustí.

Reklama

Výběr článků

Načítám