Hlavní obsah

Posily chemikům odletěly do Kuvajtu

Novinky, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První posily pro českou protichemickou jednotku působící v Kuvajtu v rámci mezinárodní protiteroristické operace Trvalá svoboda odletěly v pondělí kolem 18:30 z ruzyňského letiště. Obří ruslan ukrajinské společnosti Volga - Dněpr do svých objemných útrob pojmul osm náklaďáků a dva kontejnery. Na palubu nasedne patnáct vojáků.

The Big 20

Článek

"Doufám, že tam doletí," poznamenal jeden z nich, který asistoval při nakládání a přitom si vše stačil natočit na kameru. "To mám pro vlastní účely," svěřil se Právu vysoký mladý muž v béžovohnědé kombinéze. Navést auta a kontejnery do nákladního letounu, jenž se vzadu i vpředu otevřel po třinácté hodině, trvalo přes dvě hodiny. Všichni zúčastnění značně promrzli, protože na ploše foukal silný vítr. Občas spadla z nebe dešťová kapka. "Už abychom byli v teple," přál si voják - kameraman.

Velitel odletí v pátek

"Vezeme prostředky ochrany, zásoby, které jednotka potřebuje pro plnění úkolů, laboratoř, štábní a průzkumné vozy a vozy dekontaminace," vyjmenoval náklad velitel posil Jiří Gajdoš, který se z Kuvajtu vrátil loni v září. Směrem na Perský záliv odcestuje znovu v pátek spolu s hlavní částí posil. "Vím, co mě čeká, do jakých podmínek jedu. O to je to jednodušší," reagoval další z urostlých vojáků, jenž v Kuvajtu, coby řidič - automechanik, strávil loni šest měsíců. Na dotaz Práva, je-li pro našice těžké, zvyknout si na tamní podmínky, odpověděl: "Není to tak hrozný, jak se to píše, a to jak po fyzické, tak psychické stránce."

O něco hůř než on, nesla jeho odchod z Liberce manželka. "Už jsem jí slíbil, že je to naposledy," prozradil. U armády působí čtyři roky. Nudy nebo ponorkové nemoci se v cizině rozhodně nebojí. Předpokládá, že práce s poničenými auty bude mít až nad hlavu. "Strach nemám. Vůbec si ho nemůžu připouštět," dodal voják a šel si potřást pravicí s kolegou, který zůstává doma. "Vrať se!" loučil se s ním kamarád.

"Strach nemám, ale stýskat se mi bude"

V pátek se za týmem chystá i třiadvacetiletá nadrotmistryně Michaela Brennerová. "Strach nemám. Pro rodinu to byl nejdřív šok, ale zdá se mi, že se mě snaží podpořit," řekla Právu v odbavovací hale ruzyňského letiště usměvavá černovlasá slečna, která se přišla podívat na odlet první skupiny.

Uniformu oblékla před třemi lety mj. kvůli svému příteli, který v pátek letí taky. "Stýskat se mi bude, stejně jako před tím, ale asi to nebude tak hrozné," přemítala dívka, jež v Kuvajtu působila loni. Veze si s sebou knížky, české filmy a dokonce i šminky. "Minule jsem se moc nemalovala, a velitel říkal, že bych měla," řekla s úsměvem u letadla mezitím, co si nasazovala kapucu, aby jí nebyla zima.

Pomoc Američanům schválil Parlament

Českou jednotku v Kuvajtu, která má přes 250 lidí, by mělo doplnit 107 vojáků a čtyřicet kusů vojenské techniky. O posílení jednotky požádali počátkem měsíce Američané. Posílení české vojenské účasti v operaci Trvalá svoboda a také nasazení českých vojáků do případné mezinárodní vojenské operace proti Iráku schválil předminulý týden parlament.

Reklama

Související témata:

Související články

Sněmovna kývla, chemici mohou do války

Po Senátu i Sněmovna podpořila vládní návrh o české pomoci v protiiráckém tažení. Pro hlasovalo 144 poslanců, proti se jich vyslovilo 43. Do akce by se na...

Tvrdík slíbil chemikům 800 dolarů navíc

O osm set dolarů chce ministr obrany Jaroslav Tvrdík zvednout českým chemikům v Kuvajtu zahraniční příspěvek, pokud se v oblasti rozhoří válečný konflikt....

Nejsme zbabělci, zlobí se chemici

Čeští chemici operující v Kuvajtu včera zaslali ministru obrany Jaroslavu Tvrdíkovi otevřený dopis, ve kterém mu slibují, že splní misi, k níž se zavázali....

Výběr článků

Načítám