Hlavní obsah

Portugalský otec vrátil šestiletou Sáru české matce

PRAHA

Šestiletá Sára Baraová je už opět se svou matkou, která ji musela začátkem ledna vydat otci do Portugalska. Otec dítě předal matce Natálii Baraové. Potvrdila to matčina advokátka Lenka Pavlová s tím, že další informace k pobytu děvčátka či k jeho návratu do ČR nesdělí. Mezi sledovanými případy dětí, které podle mezinárodního práva unesl do jiné země jeden z rodičů, je to první případ, kdy se dítě vrátí do ČR.

Článek

"Dcera je s matkou a byla jí předána. Je to jediný případ, kdy se dítě matce vrátilo," uvedla Pavlová s tím, že Sára bude dál žít u matky v Česku, portugalského otce bude navštěvovat.

Pavlová upozornila na to, že lidé obvykle podobné případy začínají řešit až tehdy, kdy už bývá pozdě. Netuší totiž, do jakých potíží se odjezdem s potomkem ze země dostanou.

Český soud poslal dívku do Portugalska, portugalský do Česka

O Sářině vydání do Portugalska rozhodl český soud. Česko prý k tomu zavazuje Haagská úmluva o únosech. Podle soudců Natálie Baraová měla svou dceru otci vrátit už před dvěma lety. Začátkem ledna matka děvče dobrovolně vydala. Hrozilo totiž, že si pro dítě přijde exekutor.

Předání děvčátka se ale neobešlo bez pláče a tahanic rodičů. V Portugalsku dívenka navíc stále plakala a nechtěla jíst. Portugalský soud pak dítě přiřkl do matčiny péče.

Haagská smlouva připouští nevydání dítěte

Předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková již dříve řekla, že Haagská úmluva pamatuje i na podobné případy, jako je ten Sářin. Článek 13 se totiž zmiňuje o tom, že stát nemusí do ciziny dítě vydat, pokud by mu hrozila fyzická či psychická újma nebo by se dostalo do jiné nepřípustné situace. Podle odborníků může mít vydání do ciziny, a to navíc násilné, pro dítě psychické i zdravotní následky. V Česku totiž mívá už svůj domov, cizí řeč neovládá a navíc musí opustit rodiče, k němuž je citově vázáno a na kterého je zvyklé.

Nejvyšší soud koncem loňského roku rozhodl o tom, že se dítě vždy do ciziny vracet nemusí. Soudy podle něj musejí v mezinárodních sporech rodičů o potomky přihlížet k právům, zájmům a také přáním dětí a zkoumat, zda jim v zahraničí nehrozí újma.

Zájmy dětí má hájit i brněnský Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) Již dříve řekl, že tato instituce by mohla být ve střetu zájmů. Často totiž zastupuje zahraniční rodiče a usiluje o vydání do ciziny. Nečas požaduje po úřadu analýzu jeho činnosti. Uvedl, že se připravují změny systému. Českým úřadům by měli s podobnými případy "únosů" pomáhat odborníci na mezinárodní právo či psychologové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám