Hlavní obsah

Porodnice používají k identifikaci matky a dítěte až tři způsoby

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záměně novorozenců se české porodnice brání několika způsoby. Jména dětí píší nesmyvatelnou barvou přímo na jejich těla, používají se také náramky, které mohou nést vedle jmen i číselné kombinace. Ta největší zařízení používají všechny varianty.

Článek

Zdravotníci v českých porodnicích mají povinnost zajistit identifikaci novorozence. Na ruku mu proto nejčastěji hned po porodu přivazují číslo shodné s číslem matky, nebo nesmyvatelnou barvou napíší stejné číslo na hrudník a jméno dítěte na stehno, nověji se číslo a jméno novorozence ocitá také na speciální pásce, která se poté připevní na ručku dítěte. V některých zařízeních kombinují všechny způsoby.

"Děti jsou v českých porodnicích označované plastickými páskami, na nichž je jméno nebo číslo dítěte. Stejné pak dostává i matka. Záleží vždy na porodníkovi, jaký systém si vybere - zda značení číslem, nebo jménem," řekl Právu primář Jan Havlík z porodnice ve Vrchlabí, kde se ročně narodí kolem 600 dětí.

V porodnici matky nejsou se svými dětmi pořád

Havlík doplnil, že identifikační pásek pak provází novorozence celý pobyt v porodnici, stejně jako matku. "Není možné, aby byli po celou dobu spolu. Dítě se třeba vozí na kontrolu kyčelních kloubů. Pásky se z rukou dětí a matek odstraňují až při odchodu domů," dodal Havlík s tím, že čím větší porodnice, tím musejí být zdravotníci pečlivější.

To potvrdila Právu i Hana Vágnerová z pražské Gynekologicko-porodnické kliniky v Apolinářské ulici. Ročně tam přijde na svět přes 4000 dětí. "Máme systém trojího značení. Za prvé se dává miminku speciální páska, která se mu zacvakne na ručičku a nejde sejmout ani odepnout. Pro dívky je růžová, pro kluky bledě modrá. Na pásek se píše datum narození a jméno dítěte. Na druhou ručičku se mu připne na šňůrce číslo vyryté do umělohmotného kolečka - stejné číslo dostává i maminka. Číslo se pak ještě napíše dítěti na hrudníček," řekla Vágnerová.

Identifikační náramky teď dostávají novorozenci a jejich matky ve většině českých porodnic. "A to ihned po porodu," upřesnil Tomáš Želazko, mluvčí Šumperské nemocnice, kde se ročně narodí přes tisíc dětí. V kladenské porodnici se může do procesu identifikace novorozence zapojit i tatínek. Své dítě označí příjmením na nožičku a číslem na hrudníček, jež je shodné s číslem matky.

Reklama

Související články

Rodiny se dohodly na výměně dětí

Rodiče dětí, které před deseti měsíci zaměnili v třebíčské porodnici, se po čtvrteční schůzce v Jihlavě dohodli na jejich vrácení. Děti by se vlastním rodičům...

Výběr článků

Načítám