Hlavní obsah

Porodila doma tajně, na ulici čekala na pomoc

Právo, Stáňa Seďová

Zoufalá matka porodila v noci holčičku, doma a tajně. Neměla ji jak dovézt do babyboxu, a tak ve dvě v noci vytočila číslo linky Fondu ohrožených dětí (FOD). Na ulici holčičku předala pracovníkům, ti ji okamžitě převezli k lékařům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Když ji přivezli, byla holčička lehce podchlazená, proto ji lékaři umístili do inkubátoru, ale nyní už je v normální postýlce na novorozeneckém oddělení. Byla to v podstatě jediná komplikace, i když porod probíhal doma, miminko je zcela zdravé,“ sdělil Právu mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek.

V neštěstí měla Jituška, pojmenovaná po ženě, v jejímž autě cestovala v noci na pátek do nemocnice, i trochu štěstí. Zoufalá matka si dokázala vyhledat krizovou linku 776 833 333 určenou matkám, které tají těhotenství, a kde její hovor i v pozdní noční hodině přijali.

„Tento pohotovostní telefon mám neustále u sebe. Zpráva by mne asi neprobudila, ale zvonění mě v noci na pátek probralo. Zoufalá paní prosila, že se o ni nemůže postarat, že rodila tajně a nemůže ji nikam odvézt,“ popsala noční telefonát Marie Vodičková z FOD.

Foto: Právo

Ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková na archivním snímku

„S kolegyní jsme vyrazily na adresu, kterou nám udala. Podle domluvy jsme čekaly na ulici a ona nám tam holčičku přinesla. Vypadala zdravě a spokojeně si broukala. Matka byla vyčerpaná a pobledlá, ale zjevně šťastná, že miminko dovezeme k lékaři. Holčičku jsme hned odvezly na Bulovku,“ svěřila příběh dítěte Vodičková Právu.

Co matku dovedlo k tajnému porodu doma a proč nevyužila možnosti babyboxu, je podle Vodičkové těžké odhadnout. Nicméně pracovníkům fondu se díky této lince podařilo zachránit už 10. miminko.

Matky se bojí babyboxu

„Tato maminka vypadala velmi slušně. Nejspíš nebyla z nějakých sociálně slabých poměrů. Každý příběh je však jiný a my těmto ženám zaručujeme absolutní anonymitu. My jsme jednoduše vděční, že zavolají na fond, než aby novorozeňata házely do popelnice,“ dodává Vodičková.

Tento způsob předání je beztrestný. Matka se tak vzdává rodičovských práv a neohrozí život miminka. Kdyby dítě jen někam položila, ať už by to byla čekárna, či jiné zařízení, hrozil by jí trest za opuštění dítěte.

Důvodů, proč je matkám zatěžko donést miminko do babyboxu, může být podle psychoterapeutky Lenky Čadové více. „Bylo by to po traumatizujícím těhotenství a porodu příliš intimní. Vzala by své dítě do ruky, chovala ho a někam by s ním musela jet. To už je akt. Jenomže takové matky nechtějí mít s miminkem nic společného, tak se rozhodly a jakákoli další manipulace by je mohla v tom rozhodnutí zviklat.“

„Další věc je, že tyto ženy si dobře uvědomují, co dělají. Neublíží miminku, ale cítí tu společenskou tíhu za svůj odsouzeníhodný čin. Proto nechtějí vzít dítě a cestovat s ním k babyboxu. Někdo by je mohl potkat, i na ulicích je spousta kamer. I tento strach může hrát roli,“ zamýšlí se Čadová.

Dlouho bez rodičů nezůstane

O osudu Jitušky, která po porodu měřila 48 centimetrů a vážila 3,370 kilogramu, nyní rozhodne pražský odbor sociálněprávní ochrany dětí.

„OSPOD nám dnes ve spolupráci se sociálním oddělením porodnice zaslal zprávu, že holčička je zdravá a může být propuštěna z porodnice. Nyní probíhá vytipování a oslovování vhodných budoucích osvojitelů. Vše vyřizujeme bezodkladně, oznámení si budoucí rodiče vyzvednou na základě telefonické dohody zítra ráno. Pokud soud návrhu na vydání předběžného opatření vyhoví, je velmi pravděpodobné, že holčička bude v náhradní rodině během několika málo dní,“ sdělil v pondělí odpoledne Právu mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman.

Do Nemocnice Na Bulovce přivezli pracovníci FOD v krátkém období už druhé miminko. „Na konci června nám po třetí hodině ráno volala žena, že právě porodila chlapečka, o kterého se nemůže postarat. Už hodinu poté jsme předávali lékařům novorozeneckého oddělení na Bulovce zdravého Oldíka, kterého jsme pojmenovali po našem řidiči,“ dodala pracovnice fondu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám