Hlavní obsah

Poplatky ušetřily zdravotnictví 10 miliard, spočítalo ministerstvo

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Regulační poplatky minulý rok vynesly ministerstvu zdravotnictví zisk deseti miliard korun, informoval ve středu mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Polovinu z toho podle něj vybrala zdravotnická zařízení od pacientů, druhou představují ušetřené výdaje. Uspořené prostředky pak zdravotní pojišťovny vložily do dříve omezeně dostupné a nákladné léčby vážně nemocných.

Článek

"Tyto finanční prostředky umožnily mimo jiné zvýšení dostupnosti účinné a moderní léčby ve specializovaných centrech, zvýšení počtu operačních zákroků, zkrácení dlouhých čekacích lhůt nebo navýšení financování zdravotnické záchranné služby a rozšíření počtu výjezdových stanovišť," uvedl Sršeň.

Podle něj se také díky poplatkové reformě zefektivnila dostupnost zdravotnických zařízení, uvolnily se přeplněné čekány a zvýšily tak komfort. Také lékařská služba první pomoci se podle jeho slov přestala zneužívat a mnohem více ji využívali pacienti, kteří skutečně pomoc potřebovali.

Díky regulačním poplatkům se podařilo výrazně omezit plýtvání ve zdravotnictví, ušetřit prostředky za levné léky a přesunout je na péči pro těžce nemocné.
Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová

"Díky regulačním poplatkům se podařilo výrazně omezit plýtvání ve zdravotnictví, ušetřit prostředky za levné léky a přesunout je na péči pro těžce nemocné. Ve specializovaných centrech, kde se léčí rakovina, roztroušená skleróza a další závažné choroby bylo léčeno o 40 procent více pacientů než v roce 2007, úhrada na léky ve specializovaných centrech vzrostla o 47 procent, počet operací kyčelních a kolenních náhrad vzrostl například u VZP o 35 procent. Zároveň poplatky působí jako velmi účinné protikrizové opatření,“ vysvětlila ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová.

Očekávání ministerstva se naplnilo

Výsledky propočtů jsou údajně zcela v souladu s očekáváním ministerstva, protože omezily zbytné návštěvy u lékaře. Počet návštěv na pohotovosti klesl o 36 procent, ambulantní specialisté řešili o 15 procent méně případů a v lůžkových zařízeních jich řešili téměř o pětinu méně.

Ministerstvo také počítalo s dalším důležitým efektem - počet receptů na léky klesl o 28 procent a výdaje na léky do 150 korun poklesly taktéž o pětinu. 

První náměstek ministryně Marek Šnajdr připomněl, že s poplatky souvisí i ochranný limit, který chrání především chronicky nemocné. Díky tomu se snížily náklady na léčbu u 18 700 pojištěnců.

"Přestože jsou poplatky nepopulární, zásadním způsobem zvýšily jistotu našich občanů, že až budou sami nebo jejich blízcí vážně nemocní, dostane se jim moderní a účinné léčby včas, “ dodal Šnajdr. 

Celkový finanční dopad poplatků v roce 2008 (v mil. Kč)
Vybrané poplatkyOdhad úspor
Ambulantní služby1 8011 250 (ušetřeno 4,15 miliónu klinických vyšetření)
Recepty v lékárnách2 4373 630 (zabráněno obvyklému 9 % nárůstu nákladů). Následná úspora 1 600 mil. Kč na straně pacientů (zamezení růstu doplatků - kompenzování růst cen vzhledem k inflaci)
Pohotovost1070 (ušetřeno 400 tisíc návštěv na pohotovosti)
Lůžkové služby679165 (205 tisíc ušetřených ošetřovacích dní)
Celkem5 0245 045
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám