Hlavní obsah

Americký ministr zahraničí přiletěl do ČR, probere jádro i Huawei

• Aktualizováno
Právo, ČTK, pro

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo v úterý ráno přiletěl do Česka a zahájí dvoudenní návštěvu. Během ní bude s čelnými českými představiteli jednat o bezpečnostní a ekonomické spolupráci obou zemí. Tématem rozhovorů může být dostavba jaderného bloku i postoj k čínské Huawei.

Přílet ministra zahraničí USA Mikea Pompea do ČRVideo: ČTK

 
Článek

Pompeo přiletěl do Prahy po osmé hodině, hned ale zamíří do Plzně, kde si společně s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) připomene 75. výročí osvobození města americkou armádou. Poté budou oba v budově místního pivovaru asi hodinu jednat.

Ve středu uvítá Pompea v Kramářově vile na pracovním obědě premiér Andrej Babiš (ANO). Podle Úřadu vlády budou mluvit o kybernetické bezpečnosti, boji proti koronaviru, zdravotnickém výzkumu a o hospodářské spolupráci. Následně by měli vystoupit na tiskové konferenci ve Strakově akademii.

Foto: ČTK

Mike Pompeo vystupuje z letadla.

Týž den Pompeo i s Babišem zamíří na Pražský hrad, kde amerického ministra přivítá prezident Miloš Zeman. Podle americké diplomacie půjde o setkání především zdvořilostního rázu.

Zeman se setká s americkým ministrem zahraničí

Domácí

Ve středu americký ministr navštíví ještě Senát. Dá se očekávat, že se jednání dotknou výstavby mobilních sítí pro rychlý internet 5G, kde administrativa prezidenta Donalda Trumpa dlouhodobě vystupuje proti čínské společnosti Huawei, kterou označuje za bezpečnostní hrozbu, viní ji z krádeže technologií a ze špionáže.

V Česku se technologie Huawei používají, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost ale před nimi vydal varování už koncem roku 2018.

Americký tlak měl údajně stát za nedávným rozhodnutím Velké Británie o zákazu nasazování nových technologií Huawei britskými operátory po roce 2020 a odstranění těch stávajících do sedmi let. Také Francie chystá omezit využívání technologií Huawei rokem 2028 a rovněž rumunská vláda nově navrhla podmínky pro výběr dodavatele 5G, které Huawei prakticky vylučují.

USA přesunou do Polska dalších tisíc vojáků, dohodu podepíše Pompeo ve Varšavě

Evropa

Pompeo také bude mít příležitost připomenout, že se USA nelíbí digitální daň, kterou na internetové giganty plánuje uvalit EU včetně Česka. Dotklo by se to především amerických společností Google, Facebook, Amazon či Apple, které v ČR daní minimálně.

Foto: Reuters

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo hovoří na mnichovské bezpečnostní konferenci.

Česká vláda se původně chystala zavést sedmiprocentní daň s platností od poloviny letošního roku. Nakonec je ale v plánu daň pět procent s platností od počátku roku příštího s platností na tři roky. USA už opakovaně pohrozily, že v takovém případě zavedou odvetné kroky.

Kdo dostaví Dukovany?

Své zájmy mají Američané i v oblasti energetiky, přičemž Česko chystá dostavbu Dukovan. Energetická společnost ČEZ má vypsat tendr v prosinci a dá se očekávat, že se ho zúčastní americký Westinghouse, který od roku 2018 vlastní kanadská investiční společnost Brookfield Business Partners.

Spojené státy se rovněž ostře vymezují vůči projektům plynovodů Nord Stream 2 a Turkstream a prosazují, aby Evropa místo ruského odebírala americký zkapalněný plyn, jehož mají USA přebytek.

Premiér Andrej Babiš (ANO) při své návštěvě Bílého domu loni zjara argumentoval, že k tomu není dokončená infrastruktura, jež by plyn od terminálu v polském Svinoústí vedla dál do ČR.

USA hrozí sankcemi vůči podnikům zapojeným do zmíněných plynovodů. Plyn, který má Nord Stream 2 po dně Baltského moře přivádět z Ruska do Německa, přitom má prostřednictvím nového plynovodu Eugal využívat i Česko.

Po Česku Pompeo ještě zavítá i do Polska, Rakouska a také do Slovinska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám