Hlavní obsah

Pomoc po tornádu komplikuje sdílení fám na sociálních sítích

Lidé ve vesnici nemají co jíst. Pro brigádníky, kteří přijeli pomáhat, není zajištěné žádné jídlo. Spousta podobných zpráv koluje po sociálních sítích a lidé je hromadně dál sdílí. Kdyby si informaci přečetli, zjistili by, že zpráva je z prvních hodin po katastrofě a už není aktuální.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Majitelé i dobrovolníci pracují na obnově poničených střech. Obec Hrušky

Článek

Nad komunikací na sociálních sítích se na sobotním jednání krajského krizového štábu pozastavil jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). „Považuji to za velký problém. Stává se nám, že se na Facebooku objeví například požadavek na dodávky jídla. Ten je jedním telefonátem vyřešen, ale tento neaktuální příspěvek „létá“ virtuálním prostorem tři dny,” popisuje Grolich častou situaci.

Bez střechy a oken, ale s věřícími. V kostele v Moravské Nové Vsi se znovu sloužila mše

Domácí

„Nejhorší na tom je to fakt, že lidé, kteří na tyto příspěvky odpovídají a věcně vysvětlují, jaký je skutečný stav, jsou potom napadáni. Objevily se i výhrůžky smrtí. Musíme tak nyní zajišťovat psychickou pomoc i lidem, kteří zde zvládají obrovský nápor práce. Prosím tedy, ověřujte si to,“ apeluje na uživatele sociálních sítí hejtman Jan Grolich.

Na jih Moravy se vypravil značný počet dobrovolníků. „Podle informací, které mám ze sobotního rána na obou hlavních kontaktních místech – Kulturní dům v Hodoníně a letiště v Břeclavi – nebyl zaznamenán nějaký masivní příchod dobrovolníků. Někteří zamířili na kontaktní místa přímo do obcí, což nám pomalu opět začíná komplikovat dopravu. Zdůrazňuji tedy, aby ke svému příchodu do oblasti použili některé z uvedených dvou hlavních kontaktních míst,“ dodal hejtman.

V sutinách po tornádu našli živého psa

Domácí

Krizový štáb také řešil dlouhodobé potřeby ubytování. „Tady pracujeme s výstupy od humanitárních organizací, abychom to mohli zajistit. Nabídky máme,“ uvedl Jan Grolich. Mnozí dobrovolníci ale i tak řeší dopravu i ubytování po svém.

Foto: Petr Horník, Právo

Kostel v Moravské Nové Vsi se sutinami z poničených domů.

Dvojice z Náchoda přijela nabídnout svou pomoc. Žena do kuchyně, muž zase zednickou práci. „Ubytování nepotřebujeme, přenocujeme v autě,“ psali ke své nabídce na sociální sítě. „Neexistuje, přespíte u nás,“ dostalo se jim vzápětí nabídky noclehu v břeclavské části Poštorná. Dvojice se tam uchýlila a pomáhá.

Trosky už odklizeny

Podle hlášení hasičů mají vyklizeno devadesát procent postiženého území. Současně přesouvají materiál z improvizovaných meziskládek na tři centrální místa a pokračují ve v pátek zahájených řízených demolicích.

FOTO: Sutiny mizí z ulic, obce se během pár dnů změnily k nepoznání

Domácí

Policisté nezaznamenali žádný případ rabování. „K dnešnímu dni k žádnému takovému případu nedošlo,“ potvrdil ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje Leoš Tržil.

Policie zajišťuje i nadále průjezdnost obcemi. Dobrovolníci se do těchto obcí vozem nedostanou, musí využít parkovací plochy na břeclavském letišti a v Hodoníně a budou přepraveni autobusy. „Vpouštěni jsou jenom řemeslníci, dodávky stavebního materiálu, místní občané. Doprava je zde i nadále přetížená a další vozidla by ji ještě více komplikovala,“ upozornil Tržil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám