Hlavní obsah

Polovina dětí je v ústavu proto, že rodiče nemají na bydlení

Právo, Stáňa Seďová

V nevyhovujících bytových podmínkách v České republice žije 1,5 miliónu lidí, z toho čtvrt miliónu dětí. Potomci rodičů, kteří přijdou o střechu nad hlavou, tak často končí v ústavní péči.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z celkového počtu chovanců je jich tam z tohoto důvodu polovina. Když pak jako dospělí ústav opouštějí, často i oni končí jako bezdomovci. Zkoušejí to u kamarádů, na ubytovnách, ale když nemají práci a město nenabízí sociální či startovací byty, končí na ulici jako bezdomovci.

Mladí na ulici jsou z ústavů

„Až polovina dětí, které vyrůstají v ústavní péči, se tam dostala z důvodů absence bydlení. Podle výzkumu společnosti IPSOS 93 procent klientů dětských domovů má při odchodu největší obavu z toho, kde seženou bydlení. Zaměstnání je až na druhém místě. Ty děti prostě nemají kam jít,“ říká Michal Ďorď z Výboru pro práva dítěte vlády ČR a organizace Vteřina poté.

Z dětských domovů, kde žije zhruba devět tisíc dětí, jich každý rok odchází kolem tisícovky. Loni to bylo 1007 dětí, které musely řešit problém, kde hledat střechu nad hlavou. Kolik z nich skutečně skončilo na ulici, však nikdo neví.

„Je to jakási spirála. Já sám jsem vyrostl v dětském domově. Moji rodiče také. I další příbuzní a jejich děti také skončili v domově. Když děti takto vyrůstají, nemají vazby. Nemají žádnou jistotu, nedokážou ji získat ani ji předat svým potomkům. Svědčí o tom i statistiky kojeneckých ústavů.

Druhým nejčastějším důvodem k umístění miminek a malých dětí do kojeňáku je to, že jejich rodiče nemají bydlení,“ upozorňuje Ďorď.

Pomohly by sociální byty

Například z údajů kojeneckých ústavů Ústeckého kraje vyplývá, že ze 116 případů v roce 2014, kdy se děti umístily do ústavu, jich 112 bylo právě kvůli absenci bydlení, čtyři děti se sem dostaly ze zdravotních důvodů.

Jak ukázalo vyhodnocení dostupných průzkumů a statistik Výzkumným ústavem práce a sociálních věcí, zveřejněné ve středu, ztrátou bydlení je v České republice ohroženo mnoho skupin obyvatelstva.

„Je to až jeden a půl miliónu lidí, z toho významnou část tvoří osaměle žijící seniorky a senioři a rodiny s dětmi. Také více než čtvrt miliónu dětí žije v nevyhovujících bytových podmínkách,“ říká socioložka Kateřina Kňapová z organizace Alternativa 50.

Problém by podle odborníků vyřešilo sociální bydlení. Byty, které by dávala obec k dispozici dětem, jež opouštějí v plnoletosti dětský domov, seniorům, matkám s dětmi a lidem, kteří přežívají na ulici.

Zákon o sociálním bydlení je připraven

Vláda už má připraven zákon o sociálním bydlení, tento měsíc jde do připomínkového řízení. Na program jednání kabinetu by se měl dostat v červnu, platit by mohl podle optimistických vyhlídek v polovině roku 2017.

„Sociální bydlení by měly zajišťovat obce, ale musí jim na to přispět stát. Obce se však bojí, že na sociální bydlení jim stát nepřispěje. Ministr financí Andrej Babiš se dvakrát nechal slyšet, že pokud jde o sociální bydlení, je ochoten navyšovat,“ doufá Štěpán Ripka, předseda Platformy pro sociální bydlení.

Přitom jen v loňském roce putovalo ze státní kasy na příspěvky na bydlení téměř 13 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám