Hlavní obsah

Polívkova farma má zavřeno, zaměstnanci se bojí o práci

Právo, Miroslav Homola, Petr Kozelka

Z technických důvodů zavřeno. Tímto nápisem vítá návštěvníky Farma Bolka Polívky v Olšanech a stejné oznámení se objevilo i na oficiálních internetových stránkách farmy.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Součástí zvěřince je na farmě i velbloud.

Článek

Vše nasvědčuje tomu, že ekonomické problémy Polívkova impéria jsou zřejmě mnohem závažnější, než se předpokládalo a než uváděly poslední, byť strohé informace z nejbližšího okolí herce. Ten se sám k současnému dění nevyjadřuje, stejně jako k němu mlčí jeho družka a také zřejmě oficiální zástupkyně farmy a jejích aktivit Marcela Černá.

„Pan Vymětal zde již nepracuje a my čekáme, co bude dál,“ řekl Právu nástupce ještě nedávno vychvalovaného šéfkuchaře Polívkovy Hospody U krále, který mimo jiné zaváděl v restauračním provozu řadu novinek včetně vaření z ekologických produktů nakupovaných v okolí od biovýrobců nebo specialit vařených pro dietáře, a to včetně celiaků, a potvrdil tak současný smutný stav z míst, kde nikdy nebyla o legraci nouze.

„My teď máme zavřeno oficiálně z technických důvodů, ale ve skutečnosti čekáme, co bude dál. Máme slíbeno, že se bližší informace dovíme do konce týdne, takže se nedivte, že se nebudeme k ničemu zatím vyjadřovat,“ zjistilo Právo od dalšího zaměstnance na farmě.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Farma Bolka Polívky se potýká s dluhy, archivní foto

Ta je známá nejen tím, že zde v místech, kde kdysi býval kravín, přímo nad nynějším výčepem Bolek Polívka s rodinou bydlí, ale také tím, že tam herec má i vlastní malý zookoutek s velbloudem, lamou, kozami, pštrosem a dalšími zvířaty. Také jsou zde ustájeni koně, nejen Polívkovi, ale i cizích nájemníků. „O zvířata je postaráno, ta péči stále mají,“ uvedl Právu zdroj s tím, že si nikdo zatím neumí představit, jak by to s rozsáhlým objektem vypadalo, kdyby zkrachoval.

O Polívkovi, který je veřejnosti často prezentován jako nevázaný bonviván a milovník truňku, většinou diváci netuší, že jde o mimořádně pracovitého člověka, který vyžaduje od sebe i svého okolí maximální důslednost a dokáže díky pedantství v herecké práci štáby i spolupracovníky velmi potrápit. A že například při natáčení či hraní alkohol rozhodně nepatří mezi jeho pomocníky.

O peníze se hlásí architekt i advokát

„On dokáže být fabrika na peníze. Ovšem zatímco lidi od kumštu si umí pohlídat a ukočírovat, k dohledu na finanční záležitosti nikdy neměl dost zkušeností a znalostí. A to je zřejmě kámen úrazu,“ uvedl jeden z blízkých Polívkových spolupracovníků, který nechtěl být jmenován.

Foto: Petr Horník, Právo

Bolek Polívka na farmě v Olšanech

Do úpadku poslal Krajský soud v Brně farmu minulý týden na základě návrhu stavební společnosti Kaláb, která pro farmu zajišťovala přestavbu penziónu a wellness centrum. Herec na ni získal evropskou dotaci ve výši 24 miliónů, cena prací byla ale o osm miliónů vyšší. Stavebníci však dostali zaplaceny pouze evropské peníze a na zbytek čekali marně.

Polívka nedluží jen stavební firmě a zaměstnancům. Jak Právo zjistilo v insolvenčním rejstříku, o peníze se přihlásil například architekt, který pro přestavbu vypracoval projektovou dokumentaci, avšak honoráře se nedočkal.

S dalším nárokem se přihlásil také advokát, který pro herce zajišťoval právní služby.

Soud svěřil správu farmy insolvenčnímu správci a vyzval případné další věřitele, aby se přihlásili. Na polovinu května pak svolal zasedání, kde by měli věřitelé rozhodnout o dalším osudu farmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Farmu Bolka Polívky poslal soud do úpadku

Populární herec a mim Bolek Polívka má velký problém. Jeho farma v Olšanech na Vyškovsku je v úpadku. Poslal ji tam brněnský Krajský soud kvůli osmimiliónovému...

Výběr článků

Načítám