Hlavní obsah

Politologové: Debata kandidátů neměla výherce

Právo, rsk

První televizní prezidentská debata Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga podle názorů Právem oslovených politologů nepřinesla jasného výherce.

Foto: Petr Horník, Právo

Duel prezidentských kandidátů Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v České televizi

Článek

Podle politologa Lukáše Jelínka oba kandidáti mluvili ke svým voličům. „To nerozhodnuté voliče z křesel nezvedne, přesvědčovali totiž lidi, kteří jsou už rozhodnutí – tedy Zeman levicový elektorát a Schwarzenberg svůj fanklub. Podle mě to je zásadní strategická chyba, že se nepokusili vstoupit do konkurenčního prostředí a hrají na své jisté voliče,“ řekl Právu.

Jelínek dodal, že některá témata, jako vztah k sudetským Němcům už neoslovují tolik českou společnost. „Ze strany obou to byla fušérsky odvedená práce, místo aby využili příležitosti a zkusili zaujmout nějakým sdělením, převedli otřepanou přehlídku politických postojů,“ doplnil.

Politolog Jiří Pehe řekl, že zatímco Zeman měl navrch v ponoru do témat a jako rétor, noblesou a stylem chování vynikl Schwarzenberg.

„Ze Schwarzenberga nevyzařuje žlučovitost, ať už vůči moderátorovi či tím, že neopomene ponížit poznámkou na okraj ty lidi, kteří s ním nesouhlasí. Půjde o to, jak budou tyto dva lidi posuzovat voliči a zda jim nebude vadit Zemanova nabubřelost. Od Schwarzenberga mohou třeba čekat jiný styl chování, Zeman může oslovit tím, že chce maximálně využívat svých pravomocí jako prezident,“ uvedl Pehe.

Reklama

Výběr článků

Načítám