Hlavní obsah

Politiky rozdráždilo auto za milión pro europoslance

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Parlament čeká brzy delikátní situace. Zákonodárci budou muset rozhodnout o příjmech svých kolegů, kteří zasednou v Evropském parlamentu. Někteří politici bez ohledu na stranickou příslušnost se nehodlají smířit s tím, že by čeští europoslanci převyšovali své kolegy v Česku. Nechtějí také ani slyšet o tom, že by doma vyfasovali služební auto za milión.

Foto: Jiří Cysař

letadla nad diváky

Článek

Právě to navrhuje po dohodě se zástupci všech stran šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) a to mnohé z poslanců rozdráždilo.

"Nevidím důvod, proč by měli mít přidělené auto za milión, když cesty z domova do Bruselu a Štrasburku a zpět stejně jako prokázané náklady na cestování po Evropě jim bude hradit EU," řekl Právu místopředseda rozpočtového výboru Michal Kraus (ČSSD). Podle něj budou europoslanci trávit většinu času v Bruselu, a tudíž si není jist, zda by měli dostávat ještě další náhrady při pobytu v Česku.

Poslanci sice uznávají, že život v Bruselu či Štrasburku je finančně mnohem náročnější než život doma. Nicméně někteří dodávají, že o náklady na stravování, bydlení, dopravu a další se postará Evropská unie, a tudíž by se mělo diskutovat pouze o tom, jak vysoký bude základní plat europoslanců. Přidělení auta za milión každému z nich považuje většina za zbytečný a neodůvodněný luxus.

Kraus: Přínos zemi je zatím nejistý

Zaorálek také navrhuje pro každého europoslance zhruba osmatřicet tisíc korun čistého měsíčně na reprezentaci, ubytování, stravování a cestování doma.

"Těžko se mi hovoří o tom, jak vysoký by měl být příjem europoslanců, když zatím vůbec není jasné, jaký bude jejich přínos pro zemi," poznamenal Kraus. Podle něj by se mělo diskutovat o tom, jaký bude jejich plat. "Těžko se mi hodnotí, jestli je adekvátní stejný plat, jako máme doma, tedy 46 500 hrubého měsíčně, nebo vyšší, 65 100 korun," uvedl Kraus.

"Vůbec nerozumím tomu, proč by měli dostat auto," poznamenal předseda lidoveckého klubu Jaromír Talíř. Připustil, že diskuse by se měla týkat platu europoslanců, který by podle jeho názoru měl být stejný jako plat českých poslanců, a také náhrad, neboť život v Bruselu je nákladnější.

Rozhodovat může také závist

Za zbytečnou a provokující věc považuje přidělení auta místopředseda ODS Petr Nečas, který ale je pro to, aby europoslanci měli vyšší platy než jejich kolegové doma. "Jejich plat se musí nějak srovnat s ostatními, i když i při 65 tisících budou Češi nejméně placeni," řekl Nečas. Přiznal současně, že parlamentní rozhodování o této věci nebude jednoduché, neboť u někoho může hrát roli i obyčejná závist.

Shovívavěji k Zaorálkově návrhu na přidělení auta se postavili zástupci unionistů a komunistů. Těm se sice nelíbí, že by to měl být vůz za milión, nicméně levnější auto by europoslancům dopřáli.

Místopředseda US-DEU František Pelc je kromě toho i pro vyšší plat českým zástupcům v EP: "Europoslanec přece jen musí splňovat trochu jiná kritéria, minimálně v tom, že dokonale ovládá alespoň jeden světový jazyk." Šéf klubu KSČM Pavel Kováčik se ale kloní k tomu, že by plat měl být stejný jako u poslanců doma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám