Hlavní obsah

Politické safari

Novinky, Jiří Hanák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by se podíval na současnou českou politickou scénu jako na safari, viděl by asi tento obraz: Na zemi dusá sociálně demokratický nosorožec a opakovaně se pokouší otřást stromem, v jehož větvích se elegantně pohupuje lidovecký pavián.

Foto: ONKO Unie
Článek

Ten čas od času mrskne po nosorožci nakousnutým banánem. Kousek od paviána choulí se unionistický makak, vyděšený otřesy stromu. Občas však paviánovi podá kus nahnilého banánu, aby ho metl po nosorožci. V pravém koutě sedí šimpanz ODS jakoby bez známek života. V levém rohu si čechrá peří komunistický papoušek a občas zaskřehotá: jen kdybyste mne k tomu pustil! Já bych bych všem ukázal!

Zádrhel je v tom, že tento obraz české politiky je až příliš pravdivý. Standardní půtky mezi opozicí a vládou přelily se o parlamentních prázdninách do vlády samé. Koaliční partneři si jdou po hrdlech, v palpostu se dokonce objevila už i Těžká Barbora obvinění, že protivníkpartner (obé současně) chce rozbít vládní koalici. Samozřejmě, že nic takového nehrozí, vše se děje jen pro upoutání pozornosti návštěvníků safari, chtěl jsem říci voličů. Jak dusající nosorožec, tak elegantní pavián, o vystrašeném makakovi ani nemluvě, ovládají základní moudrost Kecala z Prodané nevěsty: spočítat si, co jim to vynese! Takže o budoucnost této vlády žádný strach, jejím pádem by nezískal nikdo nic a ztratili by všichni.

Počínání vládní trojky pochopíme z perspektivy voleb v roce 2006. Nahnilým ovocem na hřbetu nosorožcově naznačuje pavián dřímajícímu modrému šimpanzovi: po volbách jsem ti k dispozici! Nosorožec zase ostře sleduje papouška. Čechráním peří a občasným zaskřehotáním poutá větší pozornost návštěvníků, chci říci voličů, než je nosorožci milo. Makak? Ten se jenom bojí.

Záhada je v modrém šimpanzovi. V posledních týdnech je nezajímavý, žádnými kousky návštěvníky, čti voliče, neupoutává. Jeho strnulost jako by pramenila z problémů v jeho smečce, z nedostatku nápadů a z nejistoty jejího vůdce. Vydá-li přece jen nějaké zvuky, pak ke vlastní škodě. Buď spustí modlitební mlýnek o modré šanci, která všechno vyřeší, nebo sklidí rovnou debakl jako při posledním vystoupení v televizi. Spoléhá na minulou jarní sezónu? Tu si však pošramotil letní nepružností, u šimpanzů dříve nevídanou. A třeba i kalkuluje, že ti návštěvníci, čti voliči, kteří kdysi obdivovali kousky a pružnost bývalého šéfa smečky, zůstanou věrni i novému.

Safari končí, zavíráme. Doufejme, že nám příště nikdo nezvýší vstupné.

PRÁVO 21. září 2004

Reklama

Výběr článků

Načítám