Hlavní obsah

Hamáček chce, aby Zemanův postup s daňovým balíčkem řešil ÚS. Právník problém nevidí

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v úterý nepodepsal zákon o takzvaném daňovém balíčku s tím, že ho vrací k dalšímu opatření. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) i některých poslanců tak prezident zřejmě omylem zákon, jehož součástí je i zrušení superhrubé mzdy, vetoval. Další poslanci, ale i ústavní právník Jan Kysela tuto interprataci odmítají.

Foto: ČTK

Miloš Zeman pronáší přípitek.

Článek

„Uvedený zákon vracím, vážený pane předsedo, k dalšímu opatření,“ napsal prezident na konci dopisu, který adresoval předsedovi Sněmovny Vondráčkovi.

Zeman vrátil bez podpisu daňový balíček do Sněmovny. Bude přesto platit od ledna

Koronavirus

Věta tak vzápětí rozpoutala bitvu o to, co tím prezident vlastně myslel. Ministr Hamáček například pro Seznam zprávy uvedl, že z jeho pohledu lze formulaci vykládat jako veto.

Ústava totiž v článku 50 říká: Prezident republiky má právo vrátit přijatý zákon s výjimkou zákona ústavního, s odůvodněním do patnácti dnů ode dne, kdy mu byl postoupen.

„Jediný, kdo to může autoritativně říci, je Ústavní soud. Za ČSSD jsme připraveni případnou žádost o přezkum Ústavním soudem podpořit,” uvedl ministr. Následně dodal, že ČSSD bude jednat o postupu se stranami se stejným pohledem na daňový balíček. Jejích 14 poslanců je připraveno připojit své podpisy k případné žádosti o přezkum dopisu

Hamáček totiž brojí proti zavedení daňových sazeb ve výši 15 a 23 procent po zrušení superhrubé mzdy tak, jak to navrhl jeho koaliční partner – premiér Andrej Babiš (ANO).

Bartoš: Sněmovna bude muset hlasovat 

Podle Hamáčka by tak poslanci měli o daňovém balíčku hlasovat znovu a je teď na předsedovi Sněmovny Vondráčkovi, zda se dolní komora stihne sejít ještě před koncem roku.

S Hamáčkem souhlasil i předseda Pirátů Ivan Bartoš, který serveru Info.cz řekl, že podle textu dopisu a formulace v závěru prezident návrh zákona vetoval, takže se k němu Sněmovna bude muset sejit. „Nastala nám tak znovu šance v tuto chvíli rozpočtově naprosto nezodpovědný balíček s rukopisem ANO a ODS dostat ze stolu,” uvedl Bartoš.

Daňový balíček nepodepíšu, oznámil prezident Zeman

Ekonomika

Jenže šéf Sněmovny v tom problém nevidí. „Můj názor je, že stejně jako nelze omylem přijmout zákon, nelze ho ani omylem vrátit. Prezident opakovaně vyjádřil svou vůli, že zákon nebude vetovat a ani ho nepodepíše,” sdělil Vondráček Novinkám. Podle něj navíc již zákon podepsal premiér Babiš, a bude tak publikován ve Sbírce zákonů.

Kysela: O „veto omylem” nejde 

S ním souhlasí i ústavní právník Jan Kysela. Podle něj je v interpretaci věty „uvedený zákon vracím, vážený pane předsedo, k dalšímu opatření,” klíčové slovo opatření.

„Kdyby zákon vrátil k projednání, bylo by to další veto. Jenže ho vrátil k dalšímu opatření, čímž se v kontextu jiných vyjádření prezidenta republiky míní zajištění vyhlášení zákona ve Sbírce,” napsal Novinkám s tím, že tak o „veto omylem” podle něj nejde.

Razantní snížení daní prošlo. Lidem zůstanou tisíce navíc

Domácí

To tvrdí i prezidentův mluvčí Ovčáček. „Vyjádření prezidenta republiky neobsahuje klíčový výslovný poukaz na čl. 50 odst. 1 Ústavy ČR, jako tomu je v případě veta zákona. Daňový balíček tedy nebyl vetován,” napsal na Twitter.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám