Hlavní obsah

Politici rozdávají medaile jako na běžícím pásu

Právo, rsk

Ministr obrany Martin Barták na sebe upoutal pozornost médií tím, že vyznamenal vlivné úředníky a politiky Záslužným křížem třetí třídy. Nicméně není jediným politikem, kdo má pravomoc udílet řády a ocenění.

Článek

Barták ocenil například poslance, svého přítele Jana Vidíma (ODS) či poslance Jana Hamáčka (ČSSD), kancléře prezidenta Jiřího Weigla, vedoucího Úřadu vlády Jana Nováka, ale i šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta či ředitele BIS Jiřího Langa.

Nevládní protikorupční organizace Růžový panter na ministerstvo kvůli nedostatečnému zdůvodnění, proč byly oceněny zrovna tyto osoby, chystá stížnost.

Záslužný kříž, který lze udělit i za zásluhy o rozvoj resortu obrany, od roku 1997 dostalo téměř 2500 lidí, například exministr vnitra František Bublan či sportovkyně Kateřina Neumannová. Ministerstvo přitom důvody, proč konkrétní lidé vyznamenání dostali, neuvádí.

Topolánek zavedl hned dvě ocenění

Kromě Bartáka však i jiní státní představitelé rozdávají medaile. Například Václav Klaus kromě státních vyznamenání udílí ještě Čestnou zlatou plaketu - tu v říjnu dostala ke svým 65. narozeninám jazzová zpěvačka Jana Koubková, k dalším laureátům patří například houslista Josef Suk, psychiatr Cyril Höschl či hokejista Jaromír Jágr, kardinál Miloslav Vlk či herec Waldemar Matuška.

Dvě vlastní ocenění nechal zhotovit také expremiér Mirek Topolánek, a to Plaketu předsedy vlády České republiky, jíž v roce 2008 vyznamenal Josefa a Ctirada Mašínovi a Milana Paumera, a medaili Karla Kramáře. Tou ocenil například in memoriam padlé české vojáky v Afghánistánu, exprezidenta Václava Havla či generálního tajemníka NATO Jaap de Hoop Scheffera. Nejde o státní vyznamenání, takže o udělení ocenění rozhodoval sám Topolánek.

Premiér Jan Fischer si svoje ocenění nezřídil. „Žádné nové medaile premiér nezavedl, uděluje tytéž ocenění jako jeho předchůdce Mirek Topolánek,“ řekl Právu Jiří Hrbek z tiskového oddělení Úřadu vlády.

Fischer dosud využil jen medaili Karla Kramáře; 20. listopadu ji při příležitosti mezinárodní konference o pádu železné opony udělil osmi akademikům.

Se svou vlastní „medailí“ přišel před nedávnem i předseda Sněmovny Miloslav Vlček, který nechal poslancům vyrobit zvláštní odznak na klopu. Právu řekl, že v ideálním případě ho budou zákonodárci nosit hlavně při cestách v zahraničí.

„Senát má něco podobného, tak účel je, aby byli odlišeni senátoři a poslanci. Není to tak, že bych chtěl kolegy označkovat. Někdo si odznak schová na památku, někdo ho nosí, může ho také darovat,“ vysvětlil Vlček. „Někteří poslanci je však nosí i na výbory a na jednání pléna,“ dodal

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám