Hlavní obsah

Politici ocenili demisi Valachové

Novinky, bja

Nejen opoziční politici v úterý vpodvečer ocenili ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD) za rozhodnutí nést politickou odpovědnost za její resort a rezignovat. Na Twitteru se k její demisi vyjádřili předseda TOP 09 Miroslav Kalousek i lídr hnutí STAN Petr Gazdík. Pochvalné hlasy zaznívají i ze sociální demokracie.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová

Článek

Kalousek na svém Twitteru vyjádřil Valachové respekt za její rozhodnutí opustit ministerstvo školství poté, co byla její náměstkyně Simona Kratochvílová obviněná.

Vyvození osobní zodpovědnosti za úřad na Twitteru kvitoval s povděkem i Gazdík. Podle něj je to netypické pro tuto dobu.

Naději, že by Valachová mohla inspirovat i ostatní politiky, vložil do svého tweetu předseda Sněmovny a stranický kolega Valachové Jan Hamáček.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) označil rezignaci Valachové za čin v Česku neobvyklý i proto, že je celá kauza teprve na začátku šetření. „Je to příklad pro ostatní, že funkce není navěky automatická,” dodal.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček pak oznámil, že prezident republiky Miloš Zeman se setká s Valachovou, jakmile se vrátí ze své pracovní návštěvy Číny.

Reklama

Výběr článků

Načítám