Hlavní obsah

Politici možná přijdou o tisícové prebendy

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci a senátoři by v budoucnu mohli přijít o některé výhody, jimiž dráždí veřejnost. Jde o bezplatnou leteckou dopravu po republice, dvouapůlnásobné diety při zahraničních cestách a o desetitisícové příplatky na cestování.

Foto: Jiří Smutný

Mahenovo divadlo

Článek

Navzdory nelibosti některých politiků se rozhodl píchnout do vosího hnízda šéf rozpočtového výboru Sněmovny a lidovecký předseda Miroslav Kalousek, který již dopsal změnu příslušného zákona.

"Předpokládám, že návrh předložím na přelomu roku," řekl v úterý Právu s tím, že se nebude týkat jen původně zamýšleného zrušení letecké dopravy, ale také dalších křiklavých výsad. První reakce některých poslanců přitom naznačují, že ne všichni budou ochotni na všechno kývnout.

Kalousek chce také přiznat zákonodárcům a členům vlády stejné diety, jako mají ostatní zaměstnanci při zahraničních cestách. Dosud mají nárok na 2,5násobek diet.

Zamýšlí i omezit výdaje funkcionářů parlamentních komor, kteří mají služební auto s kartou na benzín.

Tito činitelé by měli dostat na vybranou: buď budou dál používat kartu a přijdou o většinu peněz na cestovní náhrady, z nichž jim zůstane jen 15 procent, nebo si nechají plné náhrady, které se dosud pohybují podle vzdálenosti od 18 600 Kč do 27 900 korun čistého měsíčně, ale nebudou mít k dispozici kartu CCS.

Letenky za milióny

"Nevidím důvod, proč bychom měli létat zadarmo, když máme cestovní náhrady i dopravu vlakem a autobusem zdarma," řekl Kalousek. Zatímco doprava po zemi parlament nic nestojí, neboť se stačí prokázat průkazem poslance a senátora, za letadla se musí platit, a tudíž jde o náklady navíc. Letos přitom stály letenky poslanců dva milióny korun, příští rok by měly přijít na 4,3 miliónu Kč.

Někteří poslanci ale namítají, že nejde o nějaký komfort, nýbrž o rychlost. "Říká se, že politik má být u voličů a současně vykonávat svou funkci, takže přesuny jsou docela náročné," řekl Právu šéf unionistického klubu poslanců Vlastimil Ostrý.

Zrušení bezplatné letecké dopravy by se mělo dotknout zejména třicítky poslanců a senátorů ze severní Moravy, kteří tuto možnost využívají především.

Záleží jim na kartě

Větší počet zákonodárců ale zasáhne další případné omezení. Mělo by se týkat všech šéfů výborů, frakcí a stálých zahraničních delegací, kteří mají k dispozici služební octavie s kartou na benzín s limitem 500 litrů měsíčně a současně berou tisíce na ruku jako cestovní náhrady.

"Jsem jeden z nich, který se to týká," připomněl Kalousek a dodal, že bude na každém, jak se rozhodne. Pouze patnáctiprocentní náhrady by znamenaly, že např. pražský poslanec nebo senátor, který má služební auto, bude brát na ruku místo 18 600 Kč měsíčně jen 2800 korun, u Moravanů by šlo o snížení z 27 900 korun na 4200 měsíčně.

Po rozmrazení platů od ledna příštího roku by nejnižší cestovní náhrady klesly z 21 800 na 3300 Kč a nejvyšší z 32 700 na 5000 čistého měsíčně.

"Nemáme s tím problém," shodli se včera na dotaz Práva např. šéf zemědělského výboru Ladislav Skopal (ČSSD), předseda stálé delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy Miroslav Beneš (ODS), šéf klubu KSČM Pavel Kováčik či unionista Ostrý. Všichni mají k dispozici služební auto s kartou, přičemž za výhodnější většina považuje nechat si napříště právě vůz s kartou a přijít o tisíce vyplácené na ruku.

Nejvíce ale Kalousek asi narazí s úmyslem připravit zákonodárce a ministry o vysoké diety. Právě ty jsou pro některé výrazným přilepšením, neboť při většině zahraničních cest se o jejich stravování starají hostitelé. Například běžná jednodenní dieta do Francie dnes činí 45 eur, takže zákonodárci na den vyinkasují 112,5 eur, tedy zhruba 3500 Kč.

Hlad se nerozlišuje

"Domnívám se, že hlad máme všichni úplně stejný, to znamená, že chceme-li reprezentovat, odráží se to ve výši našich platů, nikoli ve výši našich diet," zdůvodnil Kalousek svůj návrh.

To se ale jeho kolegům příliš nezamlouvá. Argumentují, že v takovém případě nebudou mít na to, aby pozvali svého zahraničního kolegu třeba na večeři.

"Asi bych byla pro nějaké vyšší diety, protože v případě recipročního pozvání těžko pozvete představitele ústavní instituce na párek. Určitá úroveň by tu přece jen být měla," řekla Právu předsedkyně mandátového a imunitního výboru Eva Dundáčková (ODS). Podobně se vyjádřil i Skopal s Kováčikem.

Beneš připustil, že při zahraničních cestách výborů je o politiky dobře postaráno, avšak v případě tzv. stálých delegací se musejí poslanci a senátoři živit sami a jsou tudíž na dietách závislí. Hotel jim platí parlament. Poukázal na to, že zahraniční kolegové mají např. 260 eur na den (zhruba 8000 korun - tolik dostávají i europoslanci), z čehož si musejí zaplatit i ubytování. Proto by byl pro takovou praxi i u nás.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám