Hlavní obsah

Politici i církevní hodnostáři uctili v Sezimově Ústí památku Edvarda Beneše

Právo, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezimovo Ústí

Několik desítek lidí včetně politiků a církevních hodnostářů si v pondělí připomnělo 70 let od smrti československého prezidenta Edvarda Beneše (1884–1948) u jeho vily v Sezimově Ústí na Táborsku.

BEZ KOMENTÁŘE: Pieta k výročí 70 let od úmrtí Edvarda Beneše v Sezimově ÚstíVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Mezi politiky nechyběl ani premiér Andrej Babiš (ANO) nebo šéf komunistů Vojtěch Filip a církve zastupoval především českobudějovický biskup Vlastimil Kročil nebo patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta.

„Edvard Beneš je neodmyslitelně spojen s vybudováním a vznikem československé republiky, ale svým životem a osudy také symbolizuje nejtěžší období v dějinách této země,“ připomněl v proslovu ředitel Husitského muzea v Táboře Jakub Smrčka.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Výročí 70ti let od úmrtí Edvarda Beneše si v Sezimově Ústí připomněli desítky lidí včetně premiéra Andreje Babiše.

Upozornil, že poslední vůlí manželky Hany Benešové bylo zachovat odkaz svého chotě ve vile, která se měla stát památníkem připomínajícím jeho životní dílo. „Tato závěť nebyla v době její smrti naplněna, ale jsou činěny četné kroky jdoucí tímto směrem. Vila sice neslouží jako trvalý památník, ale je přesto veřejnosti přístupná při komentovaných prohlídkách,“ konstatoval Smrčka.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Pietní akt předčasně ukončil pád místostarostky Tábora Kateřiny Bláhové. Při příjezdu sanitky už byla při vědomí.

Veřejnost nyní může navštěvovat vilu každý pátek až neděli. Pátek patří školním skupinám a je nutné si prohlídky rezervovat na internetu. „Zájem je poměrně velký a současně jsme otevřeli i novou expozici, která je věnována Edvardu Benešovi, ale také Sezimovu Ústí,“ doplnil Smrčka.

Pondělní pietní akt předčasně ukončil pád místostarostky Tábora Kateřiny Bláhové (Tábor 2020), která na chvíli ztratila vědomí. Musela pro ni přijet sanitka, ale při příjezdu záchranářů už komunikovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám