Hlavní obsah

Politici byli z odvolání Emmerové v rozpacích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Středeční odvolání ministryně zdravotnictví Milady Emmerové (ČSSD) mnozí přední politici nečekali. O rozhodnutí premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) pravděpodobně předem nevěděli ani ostatní členové kabinetu nebo vládní koalice.

Článek

Paroubek na svém verdiktu nevidí nic divného. [celá zpráva] "Já jsem premiér, já nemůžu obíhat 17 svých kolegů. Myslím, že se to dozvědí na dnešním zasedání vlády," řekl ve středu novinářům. 

Pro ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha (ČSSD) bylo Paroubkovo rozhodnutí  žhavou novinkou. "Já bych to nechtěl komentovat, tu zprávu jsem teď zaregistroval," řekl Škromach.

KDU-ČSL: zdravotnictví pomohou jen systémové změny

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek Radiožurnálu řekl, že s ním premiér odvolání Emmerové nekonzultoval a že se zjevně rozhodl sám.

Jde ale podle něj o vládní místo, které stejně obsazuje sociální demokracie. "Tak tím nejsem ani nijak dotčen," uvedl předseda KDU-ČSL. Myslí si, že zdravotnictví nepomůže výměna jednoho ministra, ale jen "hluboké systémové změny", kterým ale podle něj ČSSD brání.

Expert KDU-ČSL na zdravotnictví Josef Janeček označil odvolání Emmerové za "tanečky v resortu, které samy o sobě k ničemu nevedou." "Největší chybou Emmerové bylo, že se dostala pod vliv lobbistických lékařských a farmaceutických skupin," řekl Novinkám Janeček. 

Rath by nabídku přijal

Lidovecký poslanec nechtěl sdělit, zda pokládá prezidenta České lékařské komory Davida Ratha a lidi kolem něj za lobbistickou skupinu. Rath je přitom jedním z možných kandidátů na funkci ministra zdravotnictví. Podle Janečka nelze nyní hodnotit, zda by Rath byl pro ministerstvo zdravotnictví posilou, neboť "ještě neviděl jeho koncepci zdravotnictví".

"Pokud nabídka na ministra zazní, nemám šanci říci ne, neboť bych ztratil důvěryhodnost", řekl Novinkám Rath. Pokud by se stal ministrem zdravotnictví, je Rath ochoten vzdát se prezidentství komory, aby vyloučil střet zájmů.

Stínový ministr ODS: Rath by byl horší Emmerové

Stínového ministra zdravotnictví ODS Tomáše Julínka premiérovo rozhodnutí trochu zaskočilo. "Že pan předseda Paroubek opravdu v tom buldozerování jde tak drasticky do hloubky, to mě překvapilo. Vytváření nejistoty v tomto resortu je obrovsky nebezpečné," řekl.

Přestože působení Emmerové v čele ministerstva bylo podle Julínka "určitě tragické", horší by prý bylo jmenování Ratha.

Anketa

Byl by David Rath lepším ministrem zdravotnictví než Milada Emmerová?
ano
11,2 %
ne
88,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2188 čtenářů.

Reklama

Související články

Emmerová se necítí vina za propad financí

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová se necítí vina za propad zdravotnických financí, které přiměly praktické lékaře k jednodenní stávce 6. října...

Rath možná bude náměstkem Emmerové

Prezident České lékařské komory David Rath se možná stane náměstkem ministryně zdravotnictví Milady Emmerové. "Nekomentuji to. Tu se proslýchá, že budu...

Rath může udělat kříž nad Emmerovou

Očekávaný příchod prezidenta České lékařské komory Davida Ratha na funkci náměstka ministryně zdravotnictví může vyústit v odchod šéfky Milady Emmerové. Rath...

Výběr článků

Načítám