Hlavní obsah

Policisté na Úřad vlády nepřišli s beranidlem ani v kuklách

Praha

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta v diskuzním pořadu České Televize řekl, že zásah v kauze Jany Nagyové nebyl teatrální a policie si za ním stojí. Zakuklení policisté podle něj byli pouze na dvou místech a to u domovní prohlídky ve firmách Romana Janouška a Ivo Rittiga. Na Úřadu vlády policisté neměli beranidlo ani kukly.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta byl hostem nedělního diskuzního pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

Na začátku nedělních Otázek Václava Moravce ředitel útvaru konstatoval, že si je vědom, že tato kauza může znamenat konec jeho kariéry. Zároveň však dodal, že si za postupem policie stojí a není si vědom jakéhokoliv pochybení. „Počítám, že mě bude kontrolovat už asi každý, jsem připraven si svůj postup obhájit, máme kamerové záznamy, které můžeme poskytnout,“ prohlásil elitní policista.

Šlachta se také vyjádřil k přiměřenosti zátahu. „Úkonů bylo hodně, měli jsme příkazy k prohlídkám a museli jsme postupovat tak, abychom nezmařili prováděný úkon,“ vysvětlil ředitel útvaru.

Přitom důrazně odmítl tvrzení, že na Úřadu vlády byli policisté s beranidly a kuklami. „Byl jsem osobně v kanceláři premiéra, byl tam on, ministr vnitra a spravedlnosti a vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Vysvětlil jsem mu situaci a zapečetili jsme kanceláře. Dva policisté hlídali kanceláře až do rána, kdy se prováděly prohlídky,“ sdělil v pořadu Šlachta.

V kuklách jen k Janouškovi a Rittigovi

Řeč přišla také na zátah u premiérovy spolupracovnice Jany Nagyové. Z prohlášení Roberta Šlachty vyplynulo, že do bytu nešlo 12 osob, jak uvádějí některé informace, ale pouze čtyři. Mezi nimi také jedna žena. Policisté do bytu vstupovali po jasně daných výzvách, na které Jana Nagyová reagovala.

Kritika zásahu směřovala také na označení policistů a použití kukel. „Kukly jsem povolil já na dvou místech. Při zásahu u Ivo Rittiga a Romana Janouška. Použilo je asi 80 až 100 lidí. Jsou to detektivové, a tam, kde počítáme, že budou novináři nebo kamery bezpečnostních agentur, mohli by být identifikováni,“ konstatoval Šlachta s tím, že by to mohlo ohrozit jejich další případy a působení.

Šéf útvaru pro změnu odmítl komentovat, komu patří zabavené cennosti. Policisté podle jeho vyjádření zadrželi osoby, které chtěli zadržet. O zadržení Romana Janouška, Ivo Rittiga a Libora Grygárka policie údajně neusilovala.

Z útvaru informace neunikají

„Stojím si za tím, že z mého útvaru od mých lidí informace neunikly,“ reagoval Šlachta na dotaz směřující na úniky informací z vyšetřovacích spisů do médií. Podle něj je pravděpodobné, že informace unikají od protistrany. Advokáti jsou podle něj přítomni téměř každému úkonu a mají jako první informace, které mohou poskytovat mediím.

Reklama

Výběr článků

Načítám