Hlavní obsah

Policisté i hasiči dostanou příští rok přidáno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Platy příslušníků bezpečnostních sborů se od ledna zvýší. Policisté, hasiči i příslušníci vězeňské služby by si měli přilepšit řádově o stovky korun měsíčně. Nárůst jejich tarifních platů o dvě procenta ve středu schválila vláda. O šest procent se zvýší i rizikové příplatky.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo vnitra uvedlo, že chce navýšením platů zejména posílit motivační faktor při náboru nových příslušníků. Nyní mají například policisté, hasiči, celníci či dozorci, kteří jsou ve sboru méně než tři roky a jsou v první tarifní třídě, 17 360 korun měsíčně. Nově by měli dostávat 17 710 korun.

Přidáno dostanou podle ministerstva hlavně příslušníci, kteří nasazují své životy k ochraně životů a majetku. Téměř každý policista v přímém výkonu služby získá do výplaty minimálně o 2500 korun navíc. U nejpočetnější skupiny výjezdových hasičů půjde celkem o navýšení v průměru o 3000 korun. Hasiči sloužící v denním režimu získají do zvláštního příplatku navíc 1600 korun, uvedlo ministerstvo.

Ministr vnitra Jan Hamáček v tiskové zprávě uvedl, že růst platů je důležitou, nicméně jen jednou součástí zajištění profesionálních bezpečnostních sborů. Připomenul, že vláda nedávno rozhodla o přijetí 750 nových hasičů do roku 2021 a o přijetí až tisíce nových policistů, kteří v tuto chvíli policejnímu sboru chybí. „Kromě toho v příštích letech také zásadně porostou investice do obou sborů,” uvedl Hamáček.

Podle návrhu rozpočtu na příští rok plánuje úřad na platy zaměstnanců bezpečnostních sborů a ozbrojených sil v příštím roce vydat zhruba 28,15 miliardy korun.

Platy v bezpečnostním sektoru naposledy rostly loni v listopadu, kdy se služební tarify zvýšily o deset procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám