Hlavní obsah

Policisté budou moci kontrolovat, zda jsou lidé v karanténě nebo izolaci

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví podepsalo s policií dohodu, která umožní sdílení informací o karanténních a izolacích opatřeních. Informace policistům poskytnou krajské hygienické stanice. Policisté je budou moci využít například při silničních kontrolách. Mohou také doprovázet hygieniky při kontrolách u lidí doma.

Svrčinová: Policisté budou vědět, kdo má být v karanténě nebo izolaciVideo: ČTK

 
Článek

„Jsem rád, že jsme se dohodli s Policií ČR na společném postupu,” okomentoval ve čtvrtek dohodu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Připomněl, že zatímco porušení karantény je přestupek, porušení izolace je trestný čin.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová si od dohody slibuje, že hygienici budou mít větší kapacity na trasování, případně posuzování chorob z povolání.

Podrobnosti kontrol budou dohodnuty na úrovni krajů. V každém okrese by měl kontroly provádět minimálně jeden pracovník hygieny a jeden policista. Budou chodit k lidem domů.

První stupeň se do škol vrátí rotačně 12. dubna

Domácí

Pokud nebude člověk s nařízenou karanténou či izolací zastižen doma, najde ve schránce výzvu k podání vysvětlení.

Policisté sami současně budou moci kontrolovat například pokud zastaví vozidlo na silnici, zda někdo z jeho osádky nemá být v karanténě.

Svrčinová připomněla, že nedodržení izolace je trestným činem, který následně šetří policie, porušení karantény je přestupkem, jehož řešení je v gesci hygieniků.

Možné zapojení policistů do kontrol dodržování karanténních opatření avizoval již dříve ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že v minulosti nebylo sdílení informací o karanténě možné kvůli stanovisku Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám