Hlavní obsah

Policisté budou kvůli registru shovívaví, řidičům za přestupky jen domluví

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo dopravy v souvislosti s chybujícím centrálním registrem vozidel apelovalo na policisty, aby byli shovívaví při řešení přestupků souvisejících s touto novinkou. A ti přislíbili, že ve většině takových případů vystačí s domluvou.

Foto: Profimedia.cz

Policisté by za většinu přestupků spojených s problematický registrem měli řidičům pouze domlouvat.

Článek

„Ministerstvo dopravy jako odvolací orgán policii požádalo, aby mimořádnou situaci zvážila a zajistila ve své působnosti řešení přestupků (nedodržení povinností evidence vozidel nebo jejich změn, spadajících do tohoto období) tak, aby za nepříznivé dopady výpadku evidence vozidel nenesla odpovědnost dotčená část veřejnosti, která tyto nedostatky nezpůsobila,“ informovalo ministerstvo dopravy.

Policie podle resortu výzvu uposlechla a slíbila řešit většinu takových přestupků domluvou. „Velmi si vážíme toho, že se policie k naší žádosti postavila vstřícně,“ komentoval to ministr dopravy Pavel Dobeš.

Řidič, který s pokutou souhlasí, má smůlu

I tak ale ministerstvo varuje, že ne vše půjde vyřešit pouze domluvou. Zejména přestupky, u nichž hrozí zákaz činnosti, jako je například jízda bez registrační značky. V takové případě hrozí řidiči pokuta ve výši 5000 až 10000 korun a zákaz činnosti od šesti do 12 měsíců.

Komplikace mohou podle resortu vzniknout tehdy, kdy se policista přece jen rozhodne blokovou pokutu na místě udělit. „Šanci na její vyřešení mají řidiči jen tehdy, když s pokutou nesouhlasí – a věc bude projednávána v rámci správního řízení,“ informovalo ministerstvo. Pokud řidič takovou pokutu zaplatí, má smůlu a s navrácením peněz nemůže počítat.

Problémy s nefunkčním registrem částečně přetrvávají od minulého pondělí, kdy měl být nový registr uveden do provozu. Ministerstvo dokonce uvažovalo o tom, že se vrátí k původnímu systému. [celá zpráva] Nakonec ale od této myšlenky upustilo s tím, že se daří chyby odstraňovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám