Hlavní obsah

Policisté a strážníci dostali od poslanců právo kasírovat na místě pokuty až 10 tisíc

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policisté a strážníci budou moci dávat pokuty na místě lidem, kteří porušili opatření zavedená vládou či ministerstvem, a to až do výše 10 000 korun. Ve středu tuto novelu podpořili poslanci. Nyní ji musí schválit ještě Senát a podepsat prezident.

Foto: psp.cz

Jan Hamáček

Článek

„Policie v rámci své činnosti odhaluje lidi, kteří porušují vládní nařízení či nařízení ministerstva zdravotnictví. Těm budou moci policisté na místě udělit pokutu až do výše 10 000 korun,“ sdělil na plénu ve Sněmovně ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Pokutu dostanou například lidé, když si dají pivo na zahrádce nebo když je policisté přistihnou bez roušky. Tento návrh zkritizovala na plénu řada opozičních poslanců.

Za popíjení na předzahrádce budou pokuty 10 000 korun. Hned na místě

Koronavirus

„Zákazy nejsou jasně vydefinované a měly by se řešit domluvením. Nemělo by se trestat jejich jakékoli porušení přímo na místě,“ kritizoval šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.

Kdo má u sebe terminál? 

Podobně se vyjádřil i Miroslav Kalousek (TOP 09). „To nemůžete myslet vážně. Vy prosazujete bezhotovostní platby, ale kdo má u sebe terminál?” tázal se Kalousek. Podle něho by si ale také mohli někteří policisté dát peníze do kapsy. „Jsem proti, aby se otevřel takhle velký korupční prostor,” dodal.

Doposud platilo, že pokud policista zjistil, že někdo nerespektuje nařízení vlády či ministerstva zdravotnictví, řešila se záležitost v rámci správního řízení. Podle ministra vnitra je ale tento postup v současné situaci zdlouhavý.

Novela zákona teď poputuje ke schválení do Senátu. Podepsat ji musí také prezident.

Výběr článků

Načítám