Hlavní obsah

Policie zbrojí na tisíce dánských studentů, nezletilí dostanou růžové pásky

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Tisíce dánských studentů dorazí do Prahy ve třech turnusech od 9. do 23 února. Po loňských manévrech v barech a restauracích se policie letos včas připravuje. Ví, kde budou studenti bydlet i do jakých barů chodit.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Loni v Praze řádilo osm tisíc dánských studentů, letos má přijet až 25 tisíc mladých ze severu Evropy.

Článek

Preventivní akce se spustí hned první večer. Se zájezdy přijedou i dánští policejní úředníci, nezletilí dostanou růžové pásky a mají zajištěné i odvozy pro opilé. Žádná zahraniční návštěva české metropole si v naší historii snad ještě nevyžádala takové manévry, přípravy a shromažďování informací jako dánští studenti, kteří si jedou do Prahy užít zimní prázdniny.

Ředitel pražské policie Martin Vondrášek Právu sdělil poslední informace, se kterými policie, ambasáda i MČ Praha 1 pracuje.

„Loni jsme zažili poprvé takový masový nájezd a neměli jsme vůbec čas na přípravu. Až po týdnu jsme dostali situaci tak nějak pod kontrolu. Dokonce si vzpomínám na citaci jednoho Dána, že jsme jim to pěkně znepříjemnili a už sem nepřijdou. To však zřejmě přehodnotili,“ řekl šéf pražské policie.

Rezervace mají nasmlouvané v jedenácti barech, se kterými jsme domluveni na spolupráci
Martin Vondrášek, ředitel pražské policie

„Aktuální informace, které máme z dánské strany, hovoří v maximálních číslech o pěti až šesti tisících dánských studentů, které veze agentura, a dalších dvou až třech tisících, kteří mají přijet individuálně. Tento maximální počet Dánů však nepřijede najednou, měl by se v termínu od 9. do 23. února vystřídat ve třech turnusech po pěti dnech,“ dodal Vondrášek.

Policie také zná místa, kam Dánové zamíří na večírky a kde budou bydlet. „Rezervace mají nasmlouvané v jedenácti barech, se kterými jsme domluveni na spolupráci. Měli by se pohybovat zejména ve třech prostorech, a to na Václavském náměstí a v jeho přilehlých ulicích, v Karlových lázních a v Čestlicích. Největší počet dánských studentů by měl být ubytován v hotelu Olympik na Invalidovně,“ dodal.

V Olympiku se nebojí

V hotelu, který má zkušenosti se studentskou klientelou, mají zamluvené termíny mezi 11. a 19. únorem.

„V každém ze tří turnusů by u nás mělo být ubytováno šest set Dánů, což je asi čtvrtina našeho hotelu. Ničeho se neobáváme, ani loni jsme neutrpěli žádné závažnější škody. Vybíráme dostatečné kauce, pokoje kontrolujeme a po hotelu se soustavně pohybuje i security servis, který nenechá žádnou zábavu přejít přes míru. My se studenty pracovat umíme, hůře jsou na tom menší hotely, které loni utrpěly značné škody,“ sdělil Právu generální manažer hotelu Olympik Vlastislav Šos.

Nezletilí by měli na rukou nosit růžové pásky, aby byli snadněji identifikovatelní
Martin Vondrášek, ředitel pražské policie

Opatření, která chystá dánská strana, jsou až nečekaně precizní. „Kromě schůzky, kterou máme s velvyslancem Dánska a starostou Prahy 1, se zájezdem mají přijet dánští policejní úředníci, z agentur studenti dostanou také doprovod, budou mít zařízenu i dopravu pro opilé lidi z barů do místa ubytování, takže to nepůjde tolik přes taxíky nebo případně záchytku, což se v minulém roce párkrát stalo. A dokonce pro ty studenty, kterým ještě nebylo 18 let, mají jedno speciální opatření,“ naznačil Vondrášek s tím, že většina návštěvníků z Dánska už dosáhla hranice dospělosti.

„Nezletilí by měli na rukou nosit růžové pásky, aby byli snadněji identifikovatelní. Ale sami jsme zvědaví, jak toto dopadne. Nicméně hned první večer máme připravenu preventivní akci v barech, zaměřenou na dodržování zákazu podávání alkoholu mladistvým. Navíc se chceme přesvědčit, zda budou slibovaná pravidla ze strany dánských turistů respektována či nikoliv. Chceme nechat dánské studenty se v Praze bavit, ale také vyžadujeme, aby dodržovali zákony České republiky,“ dodal ředitel pražské policie.

Švédská ambasáda redakci sdělila, že zatím informace o datu příjezdu jejich studentů a počtu stále nemají. Ale jakmile je budou mít k dispozici, zveřejní je.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám