Hlavní obsah

Policie žádá o vydání poslance VV Chaloupky k stíhání kvůli úplatku

Právo, Novinky, tr, fia, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie požádala Sněmovnu o to, aby vydala k trestnímu stíhání poslance Věcí veřejných Otto Chaloupku. Chce ho stíhat pro podezření z přijetí úplatku. V pondělí o tom informovala předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Otto Chaloupka (VV)

Článek

"Mohu potvrdit, že jsme požádali o vydání k trestnímu stíhání jednoho poslance ze strany Věci veřejné pro trestný čin přijetí úplatku," řekl Právu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Za co a od koho měl zákonodárce úplatek vzít, ale upřesnit odmítl.

Trestní oznámení bývalého asistenta 

Podle informací Práva žádost policie souvisí s trestním oznámením, které na Chaloupku podal jeho bývalý asistent Vratislav Vařejka. Chaloupka od něj měl brát 20 tisíc z platu na financování kampaně VV, které si údajně nechával. [celá zpráva]

Podle ČT pracoval Vařejka pro Chaloupku jako asistent od září 2010. Vařejka se s poslancem ústně dohodl, že dvě třetiny svého platu mu bude odevzdávat. Každý měsíc mělo jít 20 tisíc korun na úhradu služeb VV nebo na charitativní akce strany.

Vařejkovi se ale zdálo podezřelé, že Chaloupka trval na tom, aby peníze dával v hotovosti, nikoli převodem na účet. Jakmile dospěl k názoru, že Chaloupka si peníze nechává pro sebe, začal si jejich setkání tajně nahrávat. "Když jsem nesouhlasil s jeho jednáním, tak mi vyhrožoval, že se pomstí a už nebudu pracovat pro Věci veřejné," tvrdí Vařejka.

Přepis části rozhovoru
Chaloupka: Já jenom doufám, pane Vařejko, že toto neřešíte s nikým jiným, toto nikdo neví. Jestli se dovím, že o tomto někde mluvíte, tak se rozejdem strašně ve zlým. Protože mně by to nedělalo problémy, ty já si vyřeším, ale já nechci řešit problémy, já nemám rád, když mi někdo dělá problémy. Takže ať je to to, vždycky si vyříkejme všecky věci mezi sebou a ať se nedostane nic ven, protože já nepotřebuju problémy, já mám problémů fakt tolik, že toho mám plné kecky. Domluvili jsme se na tom, že vy budete dostávat 35 tisíc od Sněmovny, deset si necháváte, 25 vám vyfakturuju já, nebo přes nějakou jinou firmu, vy si zdaníte deset tisíc, já si zdaním 25 tisíc. Když pojedete do Prahy, tak Vám dám litr, když vás to bude stát víc, že byste tam musel přespat, tak vám dám i to.
Zdroj: ČT

Chaloupka je jedním ze zákonodárců, o nichž se spekulovalo, že by mohli podpořit nové politické uskupení kolem Karolíny Peake, které se odštěpilo od Věcí veřejných.

Vystupoval jako jeden ze svědků v úplatkářské kauze Víta Bárty a Jaroslava Škárky. Podle svědectví několika svých spolustraníků to byl právě on, kdo začal nahlas protestovat proti snížení svých příjmů poté, co si poslanci Věcí veřejných odhlasovali snížení poslaneckých náhrad. Právě na základě Chaloupkova hlasitého stěžování měl prý následně Bárta nabídnout poslancům VV finanční výpomoc.

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc v pondělí prohlásil, že nepovažuje za možné, aby se o Chaloupku, o jehož vydání požádala policie, opíral Nečasův kabinet. "Není možné, aby se o tohoto poslance opírala vláda ČR," řekl Tejc.

Chaloupku by mohl nahradit Martin Jan Stránský

Kdyby Chaloupka, který kandidoval v Jihomoravském kraji, rezignoval na poslanecký mandát, ve Sněmovně by ho mohl nahradit Martin Jan Stránský, který je jako náhradník první na řadě. O něm se už mluvilo jako o možném náhradníkovi Josefa Dobeše, který se nakonec rozhodl ve Sněmovně zůstat. Tehdy ale Právu sdělil, že v první řadě má až do léta nabitý program, na částečný úvazek pracuje jako primář na Yalově univerzitě v USA, a také má další projekty a přednášky, které by nerad odkládal. A přiznal, že nikomu se nechce "skočit do potápějící se lodi" VV.

Lze proto předpokládat, že Věci veřejné nebudou chtít Stránského mezi sebe do Sněmovny pustit, spíše budou tlačit na Chaloupku, aby se mandátu nevzdával. Jako poslanec by totiž Stránský s největší pravděpodobností přešel k platformě Karolíně Peake.

Stránský se totiž v nedávném článku pro Právo poměrně ostře vymezil vůči Vítu Bártovi. Neformálního lídra zkritizoval za to, že po svém odsouzení za korupci okamžitě nesložil poslaneckou funkci a nestáhl se z politiky. Chování Věcí veřejných, kteří se tehdy Bárty zastali, označil za urážku demokracie.

Lékař a restituent Stránský, který je nezařazeným zastupitelem na Praze 1, prožil část života v Americe, stejně jako Chaloupka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám