Hlavní obsah

Policie začala prošetřovat údajné rasistické výroky tajemníka Okamurovy SPD

Tajemníka hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jaroslava Staníka začala prošetřovat policie kvůli jeho údajným nenávistným a rasistickým výrokům na adresu Židů, Romů a homosexuálů, které podle svědků pronesl koncem října na půdě Sněmovny. Server Aktuálně.cz ve středu uvedl, že policisté si zvou k výslechům svědky, podle nichž Staník posílal ve sněmovní restauraci příslušníky zmíněných menšin do plynu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tajemník SPD Jaroslav Staník

Článek

„Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod,” řekl serveru mluvčí pražské policie Jan Daněk. Impuls k tomu, aby se případem policie začala zabývat, dalo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1.

Staník podle svědků před několika týdny v jednom z restauračních klubů Sněmovny v opilosti vyzýval k zabíjení menšin.

„Vyzýval k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé stříleli už po narození,” sdělil serveru bývalý poslanec Marek Černoch (zvolený za Úsvit). Končící ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) webu popsala, že když do sněmovního klubu vešla, silně opilý Staník ji oslovil jako Marxovou-Engelsovou. Řekl pak, že ministryně podporuje homosexuály. „Mluvil o tom, že by měli jít do plynu a že by se měli zlikvidovat,” uvedla politička. Na policii má ministryně v demisi vypovídat ve středu.

SNB, policie, ČSSD, SPD

Staník je tajemníkem SPD, donedávna byl také asistentem poslance SPD Jaroslava Holíka. Minulý týden ale ve funkci asistenta skončil, protože je podle Holíka příliš vytížen jako tajemník. Podle Aktuálně.cz Staník od 80. let působil u někdejšího Sboru národní bezpečnosti, později u policie.

Byl dlouholetým členem ČSSD. Ze strany byl v roce 2012 vyloučen – už tehdy úzce spolupracoval s Tomiem Okamurou. Jako tajemník SPD o říjnových volbách bránil novinářům ve vstupu do volebního štábu hnutí a volal na ně policii, dodal server.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám