Hlavní obsah

Policie vypotila nesmysl, tvrdí Kalousek k žádosti o vydání Parkanové

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v neděli označil záměr policie stíhat Vlastu Parkanovou (TOP 09) kvůli nákupu letounů CASA, za "politický útok na demokratické rozhodovací mechanismy státu". Kalousek to uvedl coby ministr odpovědný za zákony, za jejichž porušení chce policie Parkanovou stíhat v Otázkách Václava Moravce (OVM) v České televizi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Kalousek zdůraznil, že nejde o vydání či nevydání poslankyně Parkanové, nýbrž o to, že podle názoru ministerstva, které si nechalo vypracovat odborné expertizy, neexistuje zákonná povinnost zadat si při nákupu techniky, jako byly letouny CASA, externí posudek o ceně.

S tímto názorem hodlá resort seznámit jak mandátový a imunitní výbor, který bude posuzovat žádost o vydání, tak vyšetřující orgány. Podle ministra jde o zpochybnění praxe poslední 10 let, kterou stát skrze ministerstvo posvětil a nyní ji proto nemůže změnit vyšetřovatel, ale pouze parlament.

To nemůže zůstat bez tečky, tvrdí ministr

Kalousek zdůraznil, že ze strany policie jde o "bezprecedentní útok policie na demokratické rozhodovací principy státu", který "nemůže zůstat bez tečky". Následně si položil otázku, zda jde ze strany policie o nekvalifikaci či záměr a dodal, že to by se mělo po vyřešení celého případu vyšetřit. "Co vedlo policii k tomu, že se dopustila vylhaného obvinění,"  pozastavil se ministr.

Podle Kalouska žádá policie vydat pouze kvůli tomu, že si nevyžádala posudek o ceně. Cenovou kalkulaci podle něj učinila armáda a pouze ona má autoritativní posudek a jako taková může posoudit, zda byl nákup letounů CASA předražený či nikoliv. Policie podle něj dokázala po dvou letech vyšetřování pouze "vypotit totální nesmysl".

Radim Bureš za společnost Transparency International (TIC) označil Kalouskovo vyjádření za nátlak na policii. Předseda ČSSD i mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka preferuje, aby věc posoudil nezávislý soud.

Reklama

Související články

Poslanci svedou boj s policií kvůli Parkanové

Zákopová válka mezi šéfem policejního protikorupčního útvaru Tomášem Martincem a poslanci z mandátového a imunitního výboru o tom, kdo vynáší informace,...

Výběr článků

Načítám