Hlavní obsah

Policie tento týden chystá rozsáhlé kontroly řidičů

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý tento týden by řidiči na českých silnicích měli zvýšit svou ostražitost. Policie na ně přichystala hned dvě velké kontrolní dopravně-bezpečnostní akce, přičemž první z nich se týká celé Evropské unie a je zaměřená na rychlost, druhá prodlouženého velikonočního víkendu a většího počtu řidičů na cestách.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Článek

Na silnicích by se tak v průběhu týdne mělo do kontrol zapojit několik tisíc policistů. První akci naplánovala na celý týden mezinárodní organizace Tispol.

„Od pondělí začíná po celé Evropě dopravně-bezpečnostní akce zaměřená na rychlost a dodržování dopravních předpisů. Ta se bude týkat celé republiky, jednotlivé regiony od pondělí celý týden postupně budou provádět kontroly a záleží na nich, zda to rozšíří na všechny dny nebo si jen některé z nich vyberou,“ řekl včera Právu ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Vyjedou chataři i čepičkáři

Plynule pak podle něj na celoevropskou kontrolní akci naváže opatření k velikonočním svátkům.

„Co se týká Velikonoc, budeme řešit hlavně dvě věci. Ve čtvrtek a v pátek rozjezd na prodloužený víkend, takže budeme dělat dohled na významných komunikacích souvisejících s přesunem řady lidí do různých turistických lokalit. Vyjede také řada zahrádkářů, chatařů a rovněž sváteční řidiči, cyklisté a motorkáři,“ nastínil Tržil, na koho se policie míní především zaměřit i kvůli tomu, že velikonoční svátky vlastně poprvé letos na jaře nabízejí lidem více volných dnů.

Druhá část opatření se podle něj bude týkat návratu řidičů v průběhu pondělního odpoledne. „Řada regionů se tedy zaměří na alkohol. Republiková akce vyloženě na Velikonoce není, ale nasazení policistů bude minimálně ve stejném rozsahu jako loni. Určitě půjde o víc než tisíc policistů pravidelně každý den,“ upřesnil.

Doplnil, že k dopravním policistům se v průběhu Velikonoc přidají se svými kontrolami i členové pořádkové policie, kteří se zaměří hlavně na mladistvé a jejich popíjení alkoholu během svátků.

Dá se také počítat s tím, že kromě celostátní policie vytáhnou ve větší míře během velikonočního prodlouženého víkendu své radary i strážníci v jednotlivých městech a obcích.

Velikonoce jsou rizikové

Velikonoce patří podle Tržila ke čtyřem nejrizikovějším obdobím roku, mezi něž počítá ještě začátek a konec prázdnin a Dušičky (počátek listopadu).

„Letošní Velikonoce jsou navíc specifické, protože kromě nich a státních svátků v červenci není letos žádný extra prodloužený víkend, takže toho určitě řidiči využijí ve větší míře,“ poznamenal Tržil.

Loni během Velikonoc zemřelo na silnicích šest lidí, přičemž šlo o jedno z nejpříznivějších čísel za poslední roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám