Hlavní obsah

Policie si přišla na ministerstvo pro smlouvy kvůli Bartákově aféře

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) ve čtvrtek „úřadovali“ na ministerstvu obrany. Kvůli podezření, že si někdejší náměstek armádního resortu Martin Barták řekl v souvislosti se státní zakázkou o peníze, zabavovala policie na ministerstvu kompletní dokumentaci k tendru na nákup terénních vozů Tatra.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Barták

Článek

Právu to potvrdil mluvčí ministerstva Jan Pejšek. „Policisté dostali všechno, co chtěli,“ řekl mluvčí s tím, že šlo o kompletní materiály a smlouvy ministerstva s Tatrou.

Policie už přitom vyslechla bývalého amerického velvyslance a dnešního člena vedení Tatry Williama Cabanisse, šéfa Tatry Ronalda A. Adamse a prezidenta americké pobočky společnosti Duncana Sellarse.

Právě po nich totiž Barták podle jejich vlastních slov peníze údajně požadoval, a to výměnou za vyřešení sporu mezi Tatrou a Pragou. [celá zpráva]

Barták zatím nebyl vyslechnut

Sám Barták, který toto nařčení důrazně popírá, zatím vyslechnut nebyl a ostravský státní zástupce Dušan Táborský, který má kauzu na starosti, ve čtvrtek odmítl další průběh šetření předjímat. „V současné době zajišťujeme rozsáhlou dokumentaci k celé věci,“ konstatoval bez dalších podrobností žalobce.

Cabaniss na adresu Bartáka prohlásil, že v roce 2008 hovořil o možnosti urovnat za určitý obnos problémy mezi Tatrou a Pragou, které ohrožovaly miliardovou zakázku pro Tatru. [celá zpráva]

Barták obvinění odmítá a chce se bránit právní cestou, do prošetření je na neplaceném volnu. O penězích měl coby první náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové mluvit ve Washingtonu na neformální akci pořádané českým velvyslancem.

V rozhovoru pro Právo něco takového odmítl. „Nikdy jsem neprojevil sebemenší snahu si o něco říct, nejen pro sebe, ale samozřejmě ani pro někoho jiného,“ řekl exnáměstek, kterého si do svého náměstkovského týmu letos v létě vybral ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám