Hlavní obsah

Barták si vzal po nařčení z korupce neplacené volno

Právo, Novinky, Marie Königová
Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) v pátek na tiskové konferenci prohlásil, že ostře nesouhlasil s názorem ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), aby se o Martinu Bartákovi a jeho setrvání v úřadu Kalouskova náměstka rozhodlo až po skončení vyšetřování. Bartákovu kauzu, kdy si jako náměstek ministra obrany měl říct o úplatek v řádu miliónů dolarů, pokládá premiér za natolik závažnou, že by mohla mít mezinárodní dopad. Barták si kvůli tomu v pátek vzal neplacené volno.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Někdejší ministr obrany Martin Barták

Článek

Ministerský předseda požadoval řádné vyšetření případu s tím, že s jeho výsledkem naloží ve stylu „padni komu padni“.

„Má to zahraničně politický rozměr, může to narušit vztahy se spojencem (USA) v rámci NATO,“ zdůraznil Nečas. Také proto prý telefonoval i Kalouskovi a sdělil mu svůj nesouhlas s tím, aby si Bartáka ponechal v úřadu do skončení vyšetřování.

S uvolněním podezřelého náměstka ale Nečas nemá problém. „Považuji za klíčové, že je postaven mimo službu. To prošetření nechť ukáže, jestli je pravdivé - pokud ano, pak v té sekundě musí rezignovat,“ prohlásil.

Premiér a zároveň šéf ODS poznamenal, že Barták není a nikdy nebyl členem ODS, ani není jejich nominantem na vysoký post na ministerstvu. Bartáka pouze ODS nominovala před více než rokem do úřadu šéfa obrany úřednického kabinetu Jana Fischera.

Ke kritice stínového premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) Nečas řekl, že „promarnil dobrou příležitost mlčet“. Nečas mu připomněl, že za úřadování soc. dem. v čele obrany procházelo 75 až 80 procent zakázek bez výběrového řízení. „Jeho útok je falešný a nesmyslný. Jestli chtěl něco říct, tak se měl omluvit. ČSSD tento systém zavedla,“ zdůraznil šéf ministrů.

Barták: nechci, aby nepravdy skandalizovaly vládu

Podotkl také, že i tehdejší velvyslanec USA William Cabaniss, jehož šokující odhalení kolem nabízeného úplatku v pátek citovala Mladá fronta Dnes, si už za vlády ČSSD stěžoval na dva netransparentní armádní projekty v hodnotě tří miliard korun.

"Nechci, aby účelové skandalizovaní těchto nepravd poškozovalo vládu rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci, zejména pak ministerstvo financí, kde nyní pracuji ve funkci náměstka ministra. Požádal jsem proto ministra financí o udělení mimořádného neplaceného volna. Ministr s pochopením mé žádosti vyhověl," vysvětloval své pohnutky Barták v tiskovém prohlášení.

Zároveň Barták veškerá obvinění vůči své osobě odmítl. Jeho nadřízený, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce další kroky podniknout až na základě výsledků vyšetřování.

Sobotka: Mafie zbrojních zakázek

Liknavost a nečinnost kritizoval úřadující šéf sociálních demokratů Sobotka. V tuto chvíli podle něj ve vládních strukturách figuruje řada lidí údajně spojených se skandály na ministerstvu obrany v minulých letech, kteří minimálně tolerovali stav, s nímž je spojeno podezření z korupce.

„Podle mého názoru se dá mluvit o mafii zbrojních zakázek, která zaujímá významné pozice ve strukturách současné vlády a v tuto chvíli se brání jakékoli reakci na jakékoli korupční podezření,“ prohlásil Sobotka.

Jmenoval současného ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), současného náměstka ministra dopravy Šmerdu, kteří byli v minulosti náměstky na obraně. Připomněl i působení současné místopředsedkyně Sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) jako ministryně a také působení současného premiéra Nečase na ministerstvu obrany ve funkci náměstka.

ODS by podle Sobotky měla vysvětlit, proč nesouhlasí s prošetřením podezřelých zakázek a nákupů na obraně v minulých letech parlamentní vyšetřovací komisí. Sobotka připomněl, že všechny tři koaliční strany se postavily ve Sněmovně proti jejímu zřízení. Podle něho by ODS měla převzít politickou odpovědnost za Bartáka, kterého do Fischerovy vlády nominovala.

„Je to neuvěřitelná záležitost, vláda by měla ještě dnes jednat a pan Barták by měl být odvolán z funkce náměstka MF. Měl by zůstat stranou, než se věc prošetří,“ prohlásil Sobotka na tiskové konferenci v Senátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám