Hlavní obsah

Policie se kvůli korupci zajímá i o náměstka ministra dopravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kauza údajné korupce na vysokých postech ve státní správě je stále předmětem šetření policistů. Kriminalisté se zaměřili také na aktivity náměstka ministra dopravy Petra Pospíchala, který se na konci letošního února sám jmenoval členem meziresortního poradního orgánu pro biopaliva. Informoval o tom v pátek Český rozhlas (ČRo).

Článek

Na seznamu obviněných prozatím figuruje například jméno Ludmily Schwarzové (ČSSD), která byla ředitelkou Pospíchalova sekretariátu. Policie do této chvíle podezírá celkem sedm osob z korupčního jednání. Úředníci a lobbisté údajně pomáhali skupině podnikatelů za úplatky ovlivňovat rozhodování o státních zakázkách na výrobu biolihu.

Pospíchala poslal ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL) na nucenou dovolenou poté, co se provalily skandály na ministerstvu. Šimonovský kritizoval, že se Pospíchal stal členem komise tím, že se do ní sám jmenoval.

"Já jsem si prověřil tyto okolnosti a skutečnost je poněkud zarážející, že se pan Pospíchal do této komise jmenoval sám. Budu s ním o tom hovořit příští týden ve středu, kdy končí nařízenou dovolenou, a určitě to bude mít na tu rozmluvu podstatný vliv," řekl ministr ČRo.

K dalším obviněným kvůli korupci na ministerstvu patří například tajemník Státního fondu dopravní infrastruktury Josef Láznička a lobbista František Vybíral, jenž byl členem vládní ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám