Hlavní obsah

Policie prověřuje premiéra Nečase kvůli lanaření poslanců

Novinky, tin, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie žádá poslance nově založené strany Karolíny Peake LIDEM, aby podali vysvětlení ve věci možné korupce ze strany premiéra Petra Nečase (ODS). Vyplývá to z dopisu, který pražští vyšetřovatelé zaslali poslancům LIDEM a nezařazenému poslanci Michalu Doktorovi (dříve ODS, dnes hnutí Jihočeši 2012). Dopis má redakce Práva k dispozici. Nečas odmítl, že by se dopustil čehokoliv nezákonného.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

Vyšetřovatelé z odboru obecné kriminality obvodního ředitelství pražské policie se v dopise poslanců ptají, jestli je opravdu Nečas kontaktoval, přemlouval ke vstupu do platformy, či jim za to sliboval nějaké výhody nebo činil nátlak.

Na Nečase podal kdosi trestní oznámení kvůli výroku předsedkyně LIDEM Karolíny Peake v pořadu TV Prima Partie v dubnu 2012. Podle oznamovatele měla Peake říct, že jí s „lanařením“ poslanců do její nově vznikající platformy pomáhá osobními telefonáty i premiér Petr Nečas. Premiér se tak mohl dopustit korupčního jednání, myslí si oznamovatel.

„Pokud vím, tak některým z kolegů také volal, alespoň jsem jej o to žádala, jestli tak učinil, si nejsem jistá,“ řekla v inkriminovaném pořadu Peake na dotaz moderátora, který se zeptal, jestli jí premiér pomáhá s lanařením poslanců.

„Žádala jsem jej, aby, pokud to uzná za vhodné, aby těm kolegům, kteří zjevně váhají, a sami mi řekli, že ještě potřebují čas na rozmyšlenou, aby případně také zavolal, ale jestli to učinil, to opravdu nevím,“ dodala.

Nečas: Je za tím okurková sezóna 

„Musím důrazně odmítnout byť jen náznaky, že by v souvislosti se vznikem LIDEM mohlo z mé strany dojít k jakémukoliv nelegálnímu konání. Je to natolik absurdní, že celou věc považuji za produkt okurkové sezóny. Nicméně trestní oznámení může podat kdokoliv a kvůli čemukoliv a nezbývá než se jen ptát, komu tyto hrátky slouží,“ zaslal premiér Nečas svou reakci prostřednictvím tiskového mluvčího vlády Michaela Schustera.

Nečas nám nevolal, tvrdí shodně poslanci LIDEM

Oslovení poslanci LIDEM si na telefonát od Nečase nepamatují. „Nikdo mě nelanařil, ani nevolal a pochybuji, že by byl nátlak vyvíjen na kohokoli jiného. Jsem velkým odpůrcem politicky motivovaných trestních oznámení a toto je modelový případ,“ řekl Právu poslanec Viktor Paggio.

Telefonát od Nečase odmítá i Jiří Rusnok. „Ani jsem s ním telefonicky nemluvil a nebyl jsem nikam lanařen,“ uvedl.

Poslankyně Lenka Andrýsová prý vystoupila z Věcí veřejných kvůli nekonzistentnosti vedení a chování strany. „Dotazy od policie mi přišly, ale premiér mi nevolal. Z toho logicky vyplývá, že k žádné nabídce nedošlo,“ dodala.

O případném nátlaku nechtěl spekulovat poslanec Radim Vysloužil. „Žádost od policie jsem dostal, ale budu odpovídat policii, nechci se vyjadřovat do médií,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám