Hlavní obsah

Policie prošetřuje údajné uplácení mezi politiky v Mostě

Údajné uplácení mezi komunálními politiky v Mostě začala v pondělí vyšetřovat policie. Informovala o tom její mluvčí Ludmila Světláková. Zastupitele hnutí Severočeši Most se měli pokusit ovlivnit zástupci sdružení Mostečané Mostu (SMM), KSČM a hnutí ANO. Ve městě se před časem rozpadla koalice poté, co Severočeši ukončili spolupráci s ANO a komunisty.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Na případu pracuje oddělení hospodářské kriminality," řekla Světláková s tím, že impulsem byly informace v médiích. Mostecký deník v pondělí vydal přepis záznamu údajné schůzky mezi jedním zastupitelem Severočechů a zástupci SMM, klubu KSČM a ANO. Členovi vládnoucího hnutí údajně nabízeli byt a placené funkce.

"Říkám, v čem umím pomoci, pokud se to na zastupitelstvu otočí, tak budou místa v dopravním podniku. Umím pomoc s bytem... Rozhodněte se tak, jak budete potřebovat, ale aby to bylo rozhodnutí pevné," říká podle Mosteckého deníku na nahrávce zástupce SMM.

Předseda hnutí Severočeši, poslanec Severočeši Bronislav Schwarz řekl, že se schůzka s jeho kolegou z hnutí odehrála, přepis je podle něj autentický. "Pro mě to překvapení není, protože tito lidé se v minulosti pokoušeli takové věci dělat a neštítí se využít složité životní situace jednoho z našich členů. Ukázalo se, kdo je korupčník a kdo chce za každou cenu ovládat radnici a vůbec nebere ohled na výsledky voleb," řekl Schwarz. Věří, že případ skončí u soudu.

Podle informací ČTK zastupitel Severočechů na schůzce odevzdal i mobilní telefon, nahrávka tak vznikla zřejmě pomocí operativní techniky.

Za rozpadem koalice byla špatná komunikace

Mostecká poslankyně KSČM Hana Aulická-Jírovcová označila celou věc za špínu. "Vidím to jako jednu velkou špínu určitého subjektu. My jsme se vždycky chovali korektně a tak, aby nikdo nemohl říct nic špatného," řekla Aulická-Jírovcová. O schůzce údajně nevěděla.

V Mostě se před necelými dvěma týdny rozpadla koalice složená z vítězných Severočechů, ANO a KSČM. Důvodem ke konci spolupráce byla údajně špatná komunikace. Od té doby běží vyjednávání mezi všemi stranami. Severočeši Most vyhráli volby v městě přesvědčivě, získali 18 ze 45 mandátů. Teď jich mají 17. Deset zastupitelů má Sdružení Mostečané Mostu, šest zástupců ANO 2011, pět členů a bývalého Severočecha má KSČM, po třech mandátech mají ODS a ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám