Hlavní obsah

Policie obvinila novináře Přibila z pomluvy

Zlínští kriminalisté obvinili bývalého redaktora MF Dnes Marka Přibila z pomluvy. Přibil, který figuroval v případu tajných nahrávek šéfa ANO Andreje Babiše, vinu odmítá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Přibil

Článek

„Po ročním prověřování si obvinění policejního komisaře vyslechl jednačtyřicetiletý muž z Prahy, který pracoval v celostátním tištěném deníku, v němž v červnu roku 2016 uvedl informaci, která nebyla pravdivá,” uvedla ve středu neadresně policie s tím, že poškozeným měl být nejmenovaný poradce „vládního činitele”.

Na skutečnost, že obviněným novinářem je právě Přibil, upozornila Česká televize.

Přibil údajně pomluvil sociálnědemokratického politika Romana Vaigela, o němž napsal, že nemá dokončené středoškolské vzdělání. Vaigel byl svého času poradcem ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

„V důsledku nepravdivé informace, která byla publikována v celostátním deníku a zpochybnila u muže dosažení středoškolského vzdělání s maturitou, vypověděl vládní činitel svému poradci dohodu o provedení práce ve vztahu k poradenské činnosti,” uvedla policie.

Přibil tvrdí, že v textu citoval regionální političku. Policie však po vyhodnocení telefonické a elektronické komunikace její vinu vyloučila. Novinář odmítá, že by jeho zpráva mohla vést k ukončení spolupráce Chovance s Vaigelem, neboť pojednává o již proběhlém.

„Šlo tedy o pouhou citaci autorky z trestního oznámení Marcely Vlasákové. Kdosi asi touží, abych jezdil teď často do Zlína na výslechy..., ” položil si Přibil na Facebooku otázku s tím, že Vlasáková podle něj podala v dané věci na Vaigela dvě trestní oznámení.

Přibilovi hrozí v případě uznání viny až dva roky vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám