Hlavní obsah

Policie obvinila exposlance Šnajdra kvůli zakázkám pro Bulovku

Policie v pondělí zadržela a obvinila bývalého poslance ODS Marka Šnajdra. Informaci přinesl server Lidovky.cz. Důvodem jsou údajné manipulace se zakázkami pro pražskou Nemocnici Na Bulovce. Spolu s ním obvinila podle serveru další čtyři lidi.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Bývalí poslanci ODS Marek Šnajdr (vlevo), Petr Tluchoř (vpravo) a Tomáš Úlehla (uprostřed) jako předvolaní svědci čekají na chodbě soudu. Archivní foto.

Článek

"Mohu potvrdit, že policie dnes obvinila pět fyzických a dvě právnické osoby v souvislosti se zakázkou na obnovu lineárních urychlovačů v Nemocnici Na Bulovce," řekla Lidovým novinám vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle serveru iROZHLAS.cz se obvinění týká zakázky z roku 2016. Policie zadržené obvinila ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijímání úplatků a podplácení.

Šnajdr figuroval v kauze, která v roce 2013 přispěla k pádu vlády tehdejšího premiéra Petra Nečase. Státní zástupce tvrdí, že Nečas, jeho žena Jana (dříve Nagyová) a někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček v roce 2012 přislíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra.

Policie prověřuje, jestli expremiér Nečas lhal u soudu

Krimi

Trojice exposlanců původně čelila obvinění, Nejvyšší soud ale dospěl k závěru, že je v této věci nelze stíhat. Muži pak chtěli po státu téměř desetimilionové odškodné, nakonec po dohodě dostali částky v řádu statisíců korun.

Kvůli přidělování zakázek v pražských nemocnicích policie už dříve obvinila mimo jiné podnikatele Tomáše Horáčka, bývalou ředitelku Nemocnice na Bulovce Andreu Vrbovskou nebo někdejšího ředitele nemocnice Františka Nováka.

Reklama

Výběr článků

Načítám