Hlavní obsah

Policie prověřuje, jestli expremiér Nečas lhal u soudu

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská policie prověřuje, jestli v kauze zneužití Vojenského zpravodajství (VZ) nevypovídal expremiér Petr Nečas křivě o své manželce Janě Nečasové, která podle soudu sledování zařídila. Soudy uložily aktérům kauzy pravomocně podmíněné tresty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas a Jana Nečasová u Městského soudu v Praze (18. července 2017).

Článek

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková, která rozhodla v případu v první instanci, již předloni v odůvodnění verdiktu zmínila, že Nečas podle ní vypovídal nepravdivě, když hovořil v prospěch Nečasové. O vývoji v případu informovala ve středu Česká televize, podle ní okolnosti prověřuje pražská policie.

Podnět k prověření předalo policii Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 na základě vyhodnocení Nečasovy výpovědi Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci, které případ dozorovalo. Pražský žalobce Jan Lelek uvedl, že nikdo není trestně stíhán a je vedeno trestní řízení, takzvané prověřování.

„Motivací, proč se svědek Nečas rozhodl i přes zákonné poučení o možných následcích křivé výpovědi vypovídat nepravdu, je snaha prospět obžalované Nečasové. Nelze přehlédnout náhlé sjednocení výpovědi s výpovědí svědka Nečase,“ konstatovala na konci listopadu 2017 Hájková, když Nečasové (dříve Nagyové) uložila tehdy ještě nepravomocný dvouletý trest vězení s podmíněným odkladem na tři roky.

Rozsudek v kauze NagyováVideo: Novinky

Podle rozsudku nechala v roce 2012 tehdejší šéfka kabinetu premiéra Nečase Nagyová nezákonně sledovat jeho manželku Radku, aby urychlila coby jeho milenka rozvod. Nechala prý rovněž sledovat dva zaměstnance Úřadu vlády.

Nečas u soudů, kde vystupoval v kauze jako svědek, tvrdil, že sledování své tehdejší manželky nařídil sám. Objevily se prý totiž obavy o bezpečnost jeho rodiny. Tuto interpretaci ale soud odmítl a Nečasovu výpověď označil jako účelovou.

Za křivou výpověď před soudem hrozí až tři roky vězení. Vyslýchaný v pozici svědka totiž musí před soudem mluvit pravdu a nic důležitého nezamlčet, na což ho soud před výpovědí vždy poučí. V odlišné situaci je obžalovaný, který má nárok hájit se, jak uzná za vhodné, tedy případně i lží.

Odvolací Městský soud v Praze nakonec trest v kauze letos v březnu zpřísnil a Nečasové uložil tříletý trest podmíněně odložený na pět let. Dále uložil dvěma exšéfům VZ Ondreji Páleníkovi a Milanu Kovandovi dvouletou a 2,5letou podmínku a jejich někdejšímu podřízenému a Janu Pohůnkovi podmínku 20 měsíců.

KAUZA NEČASOVÉ A BIS ZNOVU PŘED SOUDEM
Jednání začalo „kočkopsem“

Podle soudů Nečasová zneužila svých kontaktů coby šéfka kabinetu a milenka předsedy vlády. V tomto případě tedy zneužila známostí s lidmi na VZ. Po vypuknutí aféry Nečasův kabinet v roce 2013 padl.

Nečasová se před soudy zodpovídá rovněž v dalších kauzách, jde například o údajné uplácení poslanců lukrativními posty ve firmách. V tomto případu je Nečas rovněž obžalován. Soudy se zabývají také údajným vyzrazením tajné zprávy Bezpečnostní informační služby.

Výběr článků

Načítám