Hlavní obsah

Policie obvinila domnělého únosce letadla, hrozí mu 15 let

Právo, Novinky, CNN, ČTK, Josef Koukal
PRAHA

Muže, který způsobil čtvrteční nouzové přistání ruského letadla letícího z Moskvy do Ženevy na pražském ruzyňském letišti, policisté obvinili z ohrožení bezpečnosti vzdušného dopravního prostředku a civilního plavidla. Řekl to mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek. Večer na něj soud uvalil vazbu. Dvaatřicetiletému Rusovi Jevgeniji Dogajevovi tak hrozí osm až 15 let vězení.

Článek

Obvinění předcházela série výslechů únosce i dalších cestujících z paluby letadla. Policie výslechy vedla až do pátečního poledne. Od čtvrtečního večera, kdy o situaci informoval přímo z ruzyňského letiště policejní prezident Vladislav Husák, uvalil státní zástupce na případ informační embargo. "Věc jsme předali kolegům ze správy hlavního města Prahy, takže sám nejnovější informace ani nemám," řekl krátce před polednem Právu Husák.

Po přistání a zadržení cizince začaly české úřady řešit otázku, jak postupovat a z čeho případně muže obvinit. Vyšetřování totiž komplikovala skutečnost, že incident se odehrál na palubě ruského letadla, tedy na území cizího státu.

Žalobkyně Městského státního zastupitelství v Praze Marcela Kratochvílová však v pátek uvedla, že ke stíhání trestného činu, z něhož je cizinec podezřelý, se Česká republika zavázala podpisem mezinárodních smluv.

Uvalení vazby soud zdůvodnil tím, že by se Dogajev mohl vyhývat trestnímu stíhání.

Rusové o vydání Dogajeva zatím nepožádali

Rusko zatím oficiálně neučinilo žádné kroky vedoucí k vydání Dogajeva do rodné země. Přesto pracovníci ambasády v pátek vyjádřili nespokojenost s tím, že jim na letišti nebyl umožněn kontakt se zadrženým únoscem.

"Pracovníci konzulátu měli značné potíže s plněním svých povinností," řekl mluvčí ruského velvyslanectví Alexandr Pismennyj.

Mluvčí městského státního zastupitelství Martin Omelka uvedl, že záleží na vůli zadrženého, zda chce konzulární úředníky kontaktovat. Zda Dogajev měl zájem o styk se svou ambasádou, ale Omelka nevěděl.

"Žádný protest proti postupu policistů vznesen nebyl. Na letišti jsem jednal se dvěma lidmi, kteří se představili jako pracovníci ruské ambasády, a ti pak měli možnost se setkat se 170 cestujícími z letadla. Protože byl pan Dogajev právě vyslýchán, tak s ním mluvit pochopitelně nemohli," reagoval na vyjádření mluvčího ruského velvyslanectví Alexandra Pismennyje policejní prezident Husák.

Údajný únosce byl podle svědků opilý

Dogajev se měl na palubě domáhat přistání v Káhiře a podle svědků byl opilý. Pokusil se vniknout do pilotní kabiny, vyvolal rvačku a tvrdil, že nechá stroj explodovat. Členové posádky spolu s několika cestujícími ho zneškodnili a předali české policii.

Pyrotechnici, kteří letadlo na letišti prohledali, žádnou výbušninu ani zbraně nenašli. Kvůli incidentu byly v pohotovosti desítky policistů, hasičů a zdravotníků, na letišti zasedal krizový štáb.

Kritika ze strany cestujících

Osm Dogajevových příbuzných přenocovalo v hotelu na ruzyňském letišti. Ráno pak podle původního plánu odletěli do Ženevy. Ostatní cestující odletěli do švýcarské metropole ještě ve čtvrtek večer. Podle zpravodajské stanice CNN si však někteří z nich stěžovali, že byli o vývoji situace na Ruzyni během čtvrtečního jedenáctihodinového čekání špatně informování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám