Hlavní obsah

Policie obvinila čtyři vojáky z podílu na smrti Afghánce, který zastřelil českého psovoda

Vojenská policie obvinila čtyři vojáky z podílu na smrti afghánského bojovníka Vahidulláha Chána, který zastřelil v roce 2018 českého psovoda Tomáše Procházku. Napsal to týdeník Respekt. Podle něj jsou stíhanými příslušníci elitní armádní 601. skupiny speciálních sil z Prostějova.

Foto: Armáda České republiky

Rotný Tomáš Procházka

Článek

Dva z vojáků viní policie z vydírání za použití násilí a neuposlechnutí rozkazu, další dva z neposkytnutí pomoci a porušení pravidel strážní služby.

Příslušník afghánských ozbrojených sil Chán zastřelil na podzim 2018 psovoda Procházku na afghánské základně Šindánd v provincii Herát. Afghánský voják byl zatčen a vzat do vazby západních sil. Krátce poté, co byl vrácen afghánským jednotkám, muž zemřel.

Respekt uvedl, že byl Chán podle afghánských svědků nezraněný, když ho začali dva čeští vojáci vyslýchat. Když ale muže po dvacetiminutovém výslechu předávali Američanům, měl již na těle stopy brutálního mlácení.

Padlý voják v Afghánistánu byl kynolog. Útočník ho na základně trefil ze sta metrů

Domácí

„Během českého výslechu se z místnosti ozývaly Chánovy bolestivé výkřiky, a když ho Češi předali svým americkým kolegům, krvácela mu tvář a měl na těle řadu podlitin,” ocitoval Respekt svědectví afghánského tlumočníka. Češi ale tvrdí, že Chána nebili.

Američané údajně afghánského vojáka také tloukli, kopali ho do rozkroku, dusili a mlátili s ním o zeď. Podle Respektu je z podílu na smrti Chána vyšetřováno také osm amerických vojáků, kteří ale nebyli zatím obviněni. Dvojice českých strážných, kteří ho měli po výsleších na hodinu pod dozorem, je pak podle týdeníku viněna z toho, že mu neposkytla žádnou pomoc, přestože byl v žalostném stavu. Muž následně v polní nemocnici zemřel.

Stíhání čtyř českých vojáků kvůli smrti Afghánce bylo zastaveno

Domácí

V případu byli dříve obviněni také čtyři důstojníci za to, že neohlásili trestný čin. Pražští žalobci však jejich stíhání následně zrušili a případ vrátili do stadia prověřování. Kauzu vojáků ze skupiny 601 má podle Respektu na starost Krajské státní zastupitelství v Brně.

O vyšetřování českých a amerických vojáků, kteří se údajně podíleli na zabití Chána, napsal už v listopadu 2018 list New York Times. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) tehdy ale odmítl, že čeští vojáci mají na Chánově smrti vinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám