Hlavní obsah

Policejní prezident Švejdar ke schůzce s Hamáčkem mlčí, čelí trestnímu oznámení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policejní prezident Jan Švejdar odmítá komentovat obsah jednání s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) kvůli trvajícímu trestnímu řízení i činnosti tajných služeb. Uvedl to v úterý na Twitteru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Jan Švejdar

Článek

Hamáček podle webu Seznam Zprávy na jednání hovořil o úmyslu „vyměnit mezinárodní skandál“ kolem Vrbětic za dodávky Sputniku V, což Hamáček odmítá. Švejdar napsal, že není ochoten dál komentovat informace, které se dozvěděl. Jeho výpověď prý bude součástí spisu.

Hamáček podle webu mluvil o plánu na schůzce v polovině dubna, které se zúčastnili velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Marek Šimandl, ředitel Vojenského zpravodajství (VZ) Jan Beroun a Švejdar. Na závěr dorazil také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Hamáček záležitost vysvětloval poslancům na úterním uzavřeném jednání, které by dnes mělo pokračovat.

Švejdar uvedl, že záležitost je natolik závažná, že ji odmítá hodnotit skrze pocity. „Faktem je, že na jednání jsem byl, jakkoliv komentovat jeho obsah ale nebudu. Pohybujeme se v rovině činnosti zpravodajských služeb a také v rovině probíhajícího trestního řízení,“ uvedl. Ačkoliv se dosud vyjadřoval jen na jednáních v utajovaném režimu, čelí trestnímu oznámení kvůli vyzrazení utajované skutečnosti, dodal Švejdar.

Podle informací Práva se trestní oznámení točí kolem Švejdara kvůli jednomu z nedávných jednání výboru poslanecké sněmovny, na kterém se probíraly utajované skutečnosti a konalo se za zavřenými dveřmi. Některé informace pak unikly ven. Vyšetřovatelé nyní prověřují, od koho konkrétně informace unikla.

Informace, které se v souvislosti s událostmi dozvěděl, tak nechce Švejdar dál komentovat. „Tím méně jejich politické souvislosti. Je jisté, že moje vyjádření bude součástí spisu,“ konstatoval. Švejdar spolu s šéfy tajných služeb a Zemanem byl přizván na úterní jednání Sněmovny za zavřenými dveřmi, žádný z nich se však podle poslanců ke slovu nedostal.

Hamáček podá kvůli článku trestní oznámení, chce 10 milionů korun

Domácí

Šimandl webu Seznam Zprávy řekl, že se účastnil několika jednání s Hamáčkem, což považoval vzhledem k aktuálním událostem za přirozené. „Ale o čem jsme spolu konkrétně jednali, rozhodně komentovat nebudu. V každém případě všechna jednání byla vedena v zájmu České republiky,“ uvedl. Zeman ČTK řekl, že nenabyl dojmu, že by chtěl vicepremiér kauzu Vrbětice ukončit. Hamáčka podpořil i Pivoňka. „Já stojím za ministrem Hamáčkem,“ řekl Deníku N.

Reklama

Výběr článků

Načítám