Hlavní obsah

Polčák zákon o advokacii neporušil, konstatovala komora

Aktualizováno

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN), který z pozice advokáta poskytoval služby obcím zasaženým výbuchy ve vrbětickém muničním skladu, neporušil zákon o advokacii ani žádné další stavovské normy. Konstatovala to Česká advokátní komora. Polčák po medializaci možného střetu zájmů rezignoval na post místopředsedy STAN.

Foto: Novinky

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) v interview pro Novinky

Článek

„Advokát poskytl kontrolnímu orgánu ČAK dokumenty, z nichž bylo možné učinit jednoznačný závěr, že advokát poskytoval svým klientům právní služby v intencích ustanovení § 1 odst. 2 zákona č. 85/1996 Sb., o advokacii, a to nejen v souvislosti s vymožením odškodnění za škody vzniklé při výbuchu muničních skladů ve Vrběticích,” sdělila mluvčí komory Iva Chaloupková, podle níž se kontrolní rada zabývala v souvislosti s případem celkem třemi stížnostmi na Polčáka.

Podle výše uvedeného paragrafu je poskytování právních služeb definováno coby „zastupování v řízení před soudy a jinými orgány, obhajoba v trestních věcech, udělování právních porad, sepisování listin, zpracovávání právních rozborů a další formy právní pomoci, jsou-li vykonávány soustavně a za úplatu”.

„Kontrolní rada ČAK hodnotila jednání advokáta striktně z hlediska toho, zda postupoval v souladu se zákonem o advokacii, etickým kodexem a dalšími stavovskými předpisy. To je také jediný rámec, v němž ČAK obecně jednání advokátů a advokátních koncipientů může posuzovat,” zdůraznila mluvčí.

Polčák rezignoval na post místopředsedy STAN

Domácí

Kontroverzi vzbudila skutečnost, že Polčák měl za zastupování čtyř obcí získat 7,75 milionu korun, což byla odměna ve výši 2,5 procenta ze zhruba 350 milionů korun, které obce získaly jako náhradu.

Advokát se nicméně po medializaci odměny, která podle advokátních tarifů mohla být i mnohem vyšší, vzdal a odstoupil i od smluv. Totéž učinila i právní kancelář. Zároveň Polčák odmítl tvrzení, že odměna měla být provizí za přijetí zákona, na jehož základě došlo k odškodnění obcí.

Podle Polčáka šlo o náročnou advokátní práci, která trvala řadu měsíců. Dříve uvedl, že právní poradenství s kolegy poskytoval ve třech oblastech, a to ve věci náhrady škody, při administraci veřejných zakázek v souvislosti s využitím prostředků vyplaceným obcím a v právním poradenství občanům, kteří na odškodnění nedosáhnou.

Odškodné za Vrbětice? Vždyť Češi ani nevědí, co se tam stalo, diví se Rusové

Evropa

Polčák pochází ze Slavičína, který byl jednou z obcí postižených výbuchy. K těm došlo v roce 2014 a až po několika letech vyšlo najevo, že za nimi stáli ruští zpravodajci.

Reklama

Výběr článků

Načítám