Hlavní obsah

Polámané stromy na jihu Moravy zastavily vlaky i auta

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popadané stromy, přetrhané dráty elektrických rozvodů a další komplikace v dopravě. Jižní Moravu a kraj Vysočina dál trápí špatné počasí. Situace se v průběhu středy zlepšovala jen postupně.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Polámané stromy museli odstraňovat hasiči

Článek

Hasiči měli plné ruce práce zejména na Brněnsku a Znojemsku, kde vyjížděli k mnoha událostem. Obdobná byla situace v kraji Vysočina. Byť stále měli co dělat, má již počet zásahů sestupnou tendenci.

„Situace se proti úterku zklidnila. Včera vyjížděli hasiči od půlnoci do třinácté hodiny ke 197 událostem, dnes to bylo 105 případů. I tak jde o značně nadprůměrný stav,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Pomohl projíždějící řidič

V jednom případě pomohl hasičům, marně vyhlížejícím na pomoc povolané silničáře, řidič projíždějícího auta. Měl hydraulickou ruku a strom, na který hasiči nedosáhli, strhl.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Polámané stromy museli odstraňovat hasiči.

Ve stopách hasičů pak často pracovali montéři energetiků. „V terénu je v tuto chvíli více než 400 našich pracovníků,“ uvedl místopředseda představenstva společnosti E.ON Distribuce Zdeněk Bauer. Podle jeho slov předpokládají, že ve středu odstraní všechny závady.

Bez proudu bylo v regionu dopoledne 13 obcí.

Popadané stromy zastavily i vlaky

Stromy padaly i na silnice a koleje. Železniční spojení Velkého Meziříčí a Studence se zastavilo ve středu po páté hodině, když na koleje popadaly stromy. Podobně tomu bylo mezi Novým Městem na Moravě a Bystřicí nad Pernštejnem. Na trati z Brna do Jihlavy se provoz zastavil už ve dvě hodiny v noci, na vině byly opět popadané stromy, tentokrát mezi Kralicemi nad Oslavou a Zastávkou u Brna.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Polámané stromy museli odstraňovat hasiči.

Přes den se podařilo tratě zprovoznit, dopravu ale zkomplikovala porucha ve stanici Rapotice a vlaky tam nabíraly zpoždění. Stromy vyřadily z provozu trať z Brna do Hrušovan nad Jevišovkou a přehradily úsek ze Silůvek do Moravských Bránic. Zcela se zastavil provoz na trati z Okříšek do Znojma, kde stromy popadaly na několika místech. Protože žádný dopravce neměl volný autobus, nevyjela ani náhradní doprava.

Reklama

Výběr článků

Načítám