Hlavní obsah

Pokud se rychle nenajde zdroj otrav, bude prohibice na lihoviny, řekl Heger

• Aktualizováno

Vláda ve středu rozhodla o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích. Mimořádné opatření vyhlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v České televizi krátce po čtvrté hodině odpoledne s okamžitou platností, a to do odvolání. Později doplnil, že pokud by se brzy nepodařilo najít původ podvrženého alkoholu, rozšíří se zákaz prodeje tvrdého alkoholu i na ostatní provozovny.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr zdravotnictví Leoš Heger oznamuje zákaz prodeje lihovin ve stáncích.

Článek

Provozovatelé stánků s občerstvením či jiných mobilních provozů nesmí rozlévat a prodávat destiláty a tuzemák s obsahem alkoholu vyšším než 30 procent.

Pokud by se zákaz rozšířil, nesměly by tvrdý alkohol nalévat restaurace a ani prodávat obchody, bez ohledu na to, jestli je kolkovaný či nikoliv.

"Pokud šetření rychle nepovede k objasnění zdroje otrav a pokud se objeví další případy onemocnění lidí, prohibici, kterou jsme zatím orientovali na mobilní a příležitostné prodeje, rozšíříme na celou distribuční síť," řekl Heger.

Večer v České televizi upřesnil, že celoplošná prohibice na lihoviny bude zavedena v řádu dnů, pokud policisté neodhalí zdroj a nemocných bude přibývat.

Policisté už zákaz kontrolují

Policisté hned začali plnění opatření kontrolovat, řekl po jednání vlády premiér Petr Nečas (ODS). V ČT doplnil, že na nohou jsou tisíce policistů, celníků, inspektorů.

Odvolání mimořádného opatření ministr Heger opět vyhlásí v televizi.

Vláda zatím nepřistoupila k vyhlášení nouzového stavu podle krizového zákona, zákaz prodeje na stáncích problém prý zatím dostatečně pokryje. [celá zpráva]

Heger také vyzval lidi, aby v případě jakýchkoliv zdravotních problémů spojených s konzumací alkoholu vyhledali lékaře a jakýkoliv podezřelý alkohol raději zlikvidovali.

Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví jako správní úřad příslušný podle § 80 odst. 1 písm. g) zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, k ochraně zdraví fyzických osob, bezprostředně ohrožených nebezpečnými a z nebezpečnosti podezřelými lihovinami, postupem podle § 95 zákona č. 258/2000 Sb. vyhlašuje toto mimořádné opatření:
Provozovatelům stánků, stánků s občerstvením, mobilních stánků a jiných mobilních a přechodných provozů se zakazuje rozlévání a prodej lihovin typu destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu nad 30 objemových procent alkoholu, a to až do odvolání tohoto mimořádného opatření.
Toto mimořádné opatření je závazné okamžikem vyhlášení v celoplošném televizním a rozhlasovém vysílání.
Mimořádné opatření bude odvoláno stejným postupem, tedy vyhlášením v celoplošném televizním a rozhlasovém vysílání.
Celý text mimořádného opatření bude vyvěšen na úřední desce ministerstva zdravotnictví a úředních deskách v sídlech krajských hygienických stanic. Obsah úředních desek bude zveřejněn způsobem umožňujícím dálkový přístup.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám