Hlavní obsah

Pokud neustoupíte, služební zákon neprojde, varuje opozice vládu

Novinky, jas
Aktualizováno

Opoziční ODS a TOP 09 jsou připraveny zablokovat přijetí služebního zákona klidně až do konce volebního období. Strany ve středu představily čtyři podmínky, bez jejichž akceptování podle nich nemá zákon šanci projít. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek dopoledne seznámil Sněmovnu s výhradami, které má vůči materiálu Evropská komise.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

TOP 09 s ODS následně představily čtyři podmínky, bez jejichž přijetí neumožní přijetí zákona.

Strany chtějí vypustit ze zákona zřízení Generálního ředitelství, požadují rovněž, aby byla státní správa otevřena i pro lidi z akademické a privátní sféry. Chtějí, aby byl zachován jeden typ náměstků s řídící pravomocí, na něž se zákon vztahovat nebude. Ochrana úředníků by se měla vztahovat pouze na úředníky, kteří ve státní správě pracují déle než čtyři roky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kalousek s šéfem poslaneckého klubu ODS Zbyňkem Stanjurou oznámili, že jejich strany jsou připraveny blokovat projednávání klidně do konce volebního období. Poukazují na to, že třetí čtení zákonů se může konat jen ve středu a v pátek mezi 9. a 14. hodinou a v této době jsou připraveni o normě „diskutovat”, aniž by mohlo dojít k hlasování.

Jak chce opozice přijetí zákona blokovat
Podle Zákona o jednacím řádu Sněmovny lze o zákonech ve třetím čtení hlasovat ve středu a v pátek mezi 9. a 14. hodinou. Jiný termín si může Sněmovna odhlasovat, pokud nepodají minimálně dva poslanecké kluby veto, což by ODS a TOP 09 učinily.
V pátek a ve středu by znemožnily hlasování o zákonu například rozsáhlými příspěvky řečníků na plénu či přestávkami na jednání klubů.

Výhrady má i Evropská komise

Kalousek nejprve dopoledne poslance seznámil s neformálními poznámkami, které EK zaslala vládě. Několikastránkový výčet, který prý získal od zahraničního přítele, upozorňuje kabinet na problematické pasáže a body, které nejsou podle Bruselu v zákonu dobře ošetřeny.

„Plánované nabytí účinnosti k 1. lednu 2015 je všeobecně vítáno. Nicméně Komise vždy zdůrazňovala, že rychlost by nikdy neměla být na úkor kvality předpisu,” upozornila EK.

V podobném duchu se vyjadřuje i pravicová opozice, která tvrdí, že s ní vláda materiál neprodiskutovala a snaží se za pomoci zákona „zabetonovat” na úřadech skupinu loajálních úředníků. [celá zpráva]

Stanovisko jsme dostali dnes, tvrdí Dienstbier

Ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Jiří Dienstbier (ČSSD) označil Kalouskem citovaný materiál za oficiální stanovisko Komise, které sám dostal až ve středu dopoledne. Kalousek nicméně tvrdí, že materiál měla vláda k dispozici již dříve.

ODS a TOP 09 vyzvaly premiéra, aby svolal jednání s opozicí a akceptoval čtveřici podmínek. O dalších desítkách pozměňovacích návrhů má podle jejich názoru rozhodnout Sněmovna a strany na nich netrvají.

„Zkusíme se domluvit, ale jednání vypadá jinak. Tohle je vydírání,” okomentoval v ČT požadavek opozice místopředseda lidovců Jan Bartošek. „Zájem vlády je, aby se čerpaly evropské peníze,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám