Hlavní obsah

Pokud by ČSSD ustoupila, Babiš by měl absolutní moc, tvrdí Kalousek

Jestliže sociální demokracie v současném koaličním sporu ustoupí hnutí ANO, šéf hnutí Andrej Babiš získá absolutní moc a koaliční smlouva by byla zbytečná, tvrdí předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Současně nevěří, že by ANO kvůli nynějším sporům o reorganizaci policie opustilo vládu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

"Andrej Babiš vždy dělá to, co je pro něho výhodné, a dokud mu koaliční partneři KDU-ČSL a ČSSD budou podporovat návrhy, kterými drancuje veřejné rozpočty a zvýhodňuje velké proti malým, tak to pro něj bude výhodné a z vlády neodejde," řekl Kalousek.

V případě, že by spor vyústil ve vznik nějaké rekonstruované vlády bez ANO, nebyl by podle Kalouska důvod, aby žádala Sněmovnu o důvěru, kdokoli by ale mohl vyvolat hlasování o nedůvěře.

TOP 09 by podle Kalouska takový kabinet nepodporovala. Podpora by byla možná jen v případě, že by kabinet zrušil opatření, která TOP 09 zahrnula do svého "seznamu nesvobody". "Ale také bychom nedali jeden jediný aktivní hlas pro pád vlády. Protože by to znamenalo, že dáváme panu prezidentovi (Miloši Zemanovi) do ruky rozhodnutí o tom, kdo bude premiérem, a to skutečně tomuto panu prezidentovi dát do ruky nechceme," řekl Kalousek.

Gazdík: Soc. dem. plán nevysvětlila

Místopředseda ODS Martin Kupka nechtěl o dalším vývoji koaliční krize spekulovat. Také on se domnívá, že z Babišovy strany nepůjde o tah na šachovnici, který by řešil jen okamžitou situaci. "Je zjevné, že ať už jeden, nebo druhý dramaticky zasahuje do hájemství, které by mělo stát stranou politiky," zdůraznil místopředseda ODS.

Rovněž předseda STAN a místopředseda Sněmovny za TOP 09 Petr Gazdík je přesvědčen o tom, že ČSSD by hnutí ANO neměla ustoupit. "Problém sociální demokracie je v tom, že nedokázala ten plán dostatečně vysvětlit a dostatečně argumentovat," řekl.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám