Hlavní obsah

Pokud budou opět zavřené školy, bude vzdělávání na dálku povinné

Novela školského zákona, kterou v pondělí projedná vláda, zavádí pro děti povinnost účastnit se distanční výuky jako součásti povinné školní docházky. Dosud ji česká legislativa nijak neupravovala a děti se jí účastnit nemusely.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ať už proto, že jim rodiče vymysleli jiný program, nebo k tomu rodiny neměly dostatečné technické zázemí, například dostatek počítačů pro všechny děti.

Podle návrhu nově u dětí, které počítač nemají, musí škola umožnit, aby si úkoly mohly vyzvedávat osobně, případně jim je učitelé mají zadávat po telefonu.

Formu výuky zvolí škola

Formu výuky na dálku návrh nestanoví, škola ji má přizpůsobit podmínkám žáka. Změna zákona je reakcí na epidemii covidu-19, kvůli které byly školy uzavřené od poloviny března a některé až do června.

Povinná výuka na dálku se týká krizového stavu podle krizového zákona nebo uzavření škol z nařízení ministerstva zdravotnictví nebo krajské hygienické stanice.

Žáci zpět do lavic. Německý experiment začal

Zahraniční

"Děti, žáci a studenti jsou povinni vzdělávat se distančním způsobem s výjimkou dětí v mateřské škole, pro které není předškolní vzdělávání povinné," píše se v materiálu pro jednání vlády. Povinně chodí jeden rok do mateřských škol předškoláci. Na dálku se nemusí vzdělávat také v jazykových a základních uměleckých školách.

Ministerstvo může podle návrhu také určit jiný způsob přijímacích zkoušek nebo ukončování vzdělání.

Reklama

Výběr článků

Načítám