Hlavní obsah

Pokud Bártu odsoudí, ve velké politice skončí, tvrdí jeho manželka

Právo, Jan Rovenský

Vít Bárta skončí, přinejmenším prozatím, ve velké politice, pokud bude v pátek, byť nepravomocně, odsouzen. Právu to řekla jeho manželka a místopředsedkyně Věcí veřejných a Sněmovny Kateřina Klasnová.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV)

Článek

„Z toho, co Vítek Bárta říkal, jsem pochopila, že by se vzdal i poslaneckého mandátu. Svého muže považuji za čestného člověka, a pokud by došlo na prvoinstanční rozsudek, tak si myslím, že by ze Sněmovny odešel,“ řekla Právu Klasnová.

Neformálnímu lídrovi a šéfovi poslanců VV státní zástupkyně navrhla za uplácení podmínečný trest, stejně jako Jaroslavu Škárkovi za přijímání úplatků.

V případě, že by Bárta ze Sněmovny odešel, nahradil by ho tam ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, který je prvním náhradníkem. To by znamenalo i citelné oslabení Bártova vlivu ve straně. Posílila by skupina poslanců loajální vládě sdružená kolem vicepremiérky Karolíny Peake. Sama vicepremiérka už v rozhovoru pro Právo řekla, že bude kandidovat na předsedkyni véček. Zároveň zkritizovala současný styl vedení pod taktovkou Radka Johna a Bárty. Způsob rozpoutání vládní krize označila za „nesrozumitelný a nešťastný“.

Peake na rozdíl od své kamarádky Klasnové však v případě Bártova odsouzení mluví zatím jen o jeho odchodu z postu šéfa klubu. „Nevím o tom, že by plánoval vzdát se mandátu, ale jasně hovořil o tom, že by rezignoval na funkci předsedy poslaneckého klubu,“ řekla Peake Právu.

Klasnová: Beránek nebude léhat s vlkem

Klasnová tvrdí, že dělení VV mezi peakovce a bártovce necítí. Podle ní je však ve straně znát frustrace z posledního vývoje, a proto je „nezbytně nutné, aby se sešly vrcholné orgány strany a řešila se vnitrostranická situace“. Debaty o novém předsedovi považuje za předčasné, podle ní chybovalo celé vedení.

Ke kritice stylu vedení, který zazněl od Peake, se nepřipojila. „Situace se určitým jejím vyhrocením vymkla, ale nezastávám názor Karolíny Peake, že se nyní obejmeme s koaličními partnery, ruku v ruce budeme prezentovat své návrhy, bukolická krajina se zalije sluncem a beránek bude léhat s vlkem,“ uvedla Klasnová.

V pátek se po vynesení rozsudku v úplatkářské kauze Bárty a Škárky sejde i nejvyšší orgán VV, grémium. To by mělo probírat nejen revoltu ministrů za VV, ale i svolání stranické konference, kde by se zvolilo nové vedení véček. Řeč by měla přijít i na kandidáta na ministra školství.

Podle posledních zpráv jsou ve hře jména Klasnové, místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilové či místopředsedy Milana Šťovíčka. Ten je podle informací Práva i jedním z kandidátů na post předsedy klubu, kdyby Bárta odešel.

Peake má podporu véčkařů

Z průzkumu mezi poslanci véček, kteří reagovali na dotaz Práva, co říkají plánům Peake, vyplývá, že vicepremiérka získává navrch. „Také odmítám nedospělou politiku ultimát, mediálních hrátek a silných slov. VV musejí dokázat, že jsou demokratickou, odpovědnou stranou. Karolína Peake tyto hodnoty zosobňuje, proto si ji dokáži představit v čele naší strany,“ řekla Právu místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová.

Místopředseda klubu Viktor Paggio uvedl, že s Peake dlouhodobě názorově souzní. „Je pracovitá, odborně zdatná a má v sobě pokoru, která lidem v politice nejvíc schází,“ prohlásil. „Myslím, že se strana vyvíjí. Jedna etapa končí a s novým vedením přijde i rozvoj strany, čili v aktivitě Karolíny Peake nevidím nic špatného,“ uvedl poslanec Martin Vacek.

Jasnou podporu kandidatuře Peake na předsedkyni vyjádřila i poslankyně Lenka Andrýsová. „Líbí se mi její styl politického vyjednávání, přístup k politice a její dosavadní úspěchy při boji proti korupci,“ sdělila.

Podle poslance Jiří Rusnoka je normální, že vedení není pokaždé sjednoceno ve zvoleném postupu. „Paní Peake považuji za silnou osobnost, to se potvrdilo v poslední volbě předsedy. Je zcela legitimní, že v případě nové volby bude kandidovat znova,“ podotkl.

Anketa

Věříte, že Vít Bárta, pokud bude odsouzen, skončí v politice?
ano
14,6 %
ne
85,4 %
Celkem hlasovalo 11513 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám